Kuburović: Nadam se da će Hag pažljivo razmotriti mogućnost da pusti Mladića na lečenje

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da se nada da će Medjunarodni sud za ratne zločine u Jugoslaviji pažljivo razmotriti mogućnost da optuženog Ratka Mladića pusti na privremeno lečenje.

„Postoje slučajevi gde je Hag ostao nem na naše zahteve. Nadamo se da će Hag pažljivo da razmotriti mogućnost da se na predlog odbrane, uz garancije Vlade Srbije, Mladić pusti na privremeno lečenje“, rekla je Kuburović za televiziju Pink.

Upitana kakvo je zdravstveno stanje Ratka Mladića, ministarka je rekla da je prema navodima porodice ono teško i da otežano prati sudjenja, ali da Srbija nema punu dokumentaciju.

Ona je rekla da je Vlada Srbije uvek postupala u skladu sa nalogom sudskog veća i da su se optuženici po nalogu vraćali u pritvorsku jedinicu.

Ministarka je dodala i da je 12 srpskih državljana umrlo tokom izdržavanja kazne ili u toku postupka u Haškom tribunalu i da je ostalo otvoreno pitanje da li oni imaju adekvatno lečenje.

Kuburović je govorila o primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, da je do sada razmotreno više od 9.000 slučajeva nasilja u porodici, a da su sudovi izrekli oko 4.000 mera za udaljavanje nasilnika iz kuće.

Ona je rekla da je koordinacija nadležih organa po pitanju nasilja u porodici poboljšana i da je potrebno da se ona poboljša i kada je reč o borbi protiv korupcije i dodala da je po tom pitanju potrebno formirati četiri posebna odeljenja koja se baƒve procesuiranjem „krivičnog dela sa kolektivnim elementom“.

Ministarka je najavila i da će uskoro biti raspisan konkurs za zapošljavanje sudijskih pripravnika, jer oni zbog zabrane zapošljavanja nisu mogli da se zaposle u prethodne tri godine, pa su svi pripravnici koji su želeli da polažu pravosudni ispit u to vreme volontirali.

Kada je reč o reformi sudstva, Kuburović je rekla da se skraćuje se vreme sudjenja, da je Srbija napredovala po tom pitanju, ali da dužina postupka još nije na zadovoljavajućem nivou i da je potrebno smanjiti uticaj izvršne i zakonodavne vlsti na sudstvo i izbor sudija.

Izvor: Beta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *