KURTI NASTAVLJA SA PROVOKACIJAMA: Beograd nas gleda vojnim dvogledom!

Potencijalni kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da mu dogovor sa Beogradom nije među prioritetima, a Srbiji poručuje da bi trebalo da se suoči sa sopstvenom prošlošću „umesto da na Kosovo i Albaniju gleda vojnim dvogledom“.

Kurti je u intervjuu britanskom Gardijanu rekao da formiranje vlade očekuje u roku od mesec dana, ali da mu prioritet nije postizanje dogovora sa Beogradom. Takse na srpsku robu, kaže, neće ukidati osim u slučaju recipročnih mera Beograda, pod čim podrazumeva obustavljanje međunarodne diplomatske kampanje sa ciljem povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti.

  • Ako žele da započnu dijalog, trebalo bi da zaustave klevete u vezi sa našim pravom na državnost. Srbija bi trebalo da se suoči sa sopstvenom prošlošću, umesto da na Kosovo i Albaniju gleda vojnim dvogledom – rekao je Kurti.

Britanski list navodi da će novi kosovski premijer ipak biti pod međunarodnim pritiskom da postigne sporazum sa Beogradom i podseća da su SAD postavile novog specijalnog izaslanika za oživljavanje dijaloga.

Kurti je najavio i da će njegov program u tri faze započeti u okviru dijaloga „odozdo prema gore“ sa kosovskim Srbima o praktičnoj saradnji, posle čega će uslediti pregled 33 sporazuma u okviru Briselskog sporazuma i na kraju sastanak sa Đozepom Boreljom, novim šefom diplomatije EU.

Ponovio je da se protivi zameni teritorije, što je, kako tvrdi, ideja koju su ove godine izneli predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

  • Koju god novu granicu da formirate, s druge strane biće Srbi ili Albanci koji se pretvaraju da je to moguće uraditi mirno – naveo je Kurti.

Gardijan ističe da Srbija ukazuje na „mogućnost da Kurti potpiše neku vrstu konfederacije sa Albanijom“, što bi, dodaje list, obesmislilo postojanje srpske zajednice na severu Kosova.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *