„KU*VE ČETNIČKE, MARŠ IZ HRVATSKE“ Proustaše su pokušale da miniraju predstavu, ali publika je uradila nešto SJAJNO!

Pre početka predstave „Naše nasilje i vaše nasilje“ kontroverznog hrvatskog reditelja Olivera Fljića sinoć u Splitu došlo je burnih protesta ispred pozorišta, ali i sjajne, spontane rekacije publike u dvorani.

Predstava „Naše nasilje i vaše nasilje“ izazvala je veliko interesovanje, prvenstveno zbog kontroverznih scena, poput one u kojoj Isus Hrsist siluje muslimanku. Ulje na vatru dodala je činjenica da je predstava, za koju je Katolička crkva ocenila da vređa vernike, uvršćena na repertoar festivala hrvatske drame Marulićevi dani u okviru kog je sinoć i izvedana na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu (HNK).

Upravo to je bio povod da se besna rulja, uglavnom članova i simpatizera HSP-a (Hrvatska stranka prava), okupi ispred HNK-a i gledaoce koji su dolazili na predstavu vređa najpogrdnijim rečima.

Iz mase su se čuli povici „go*a jugoslovenska“, „ku*o četnička“, „ku’ćeš vještice“, „udbaško go*o“, „cigani“, „sotone“, „odlazite iz hrvatskog Splita“ i slično, a u jednom trenutku besna rulja okrenula se ka policiji i počela da skandira „kako vas ovo ne vređa“ i „jeste li vi Hrvati“. Okupljeni su tražili i da reditelj predstave Oliver Frljić bude uhapšen, ali i da se na mesto ministra kulture vrati Zlatko Hasanbegović, ministar čiji su mandat obeležili skandali, mahom povezani sa ustaštvom.

Nekolicina, kako pišu lokalni mediji, simpatizera ili članova HSP-a kupila je karte za predstavu i ušla u dvoranu da bi pokušala da minira izvođenje i napravi incident.

Tada je došlo do sponane, ali sjajne rekacije publike koja je u glas počela da peva pesmu „Kad bi svi ljudi na svetu“ Arsena Dedića iz davne 1967. godine i tako utišala protestante.

Ovo nije prvi put da su Frljićeve predstave izazvale burne reakcije, pa čak i ozbiljnije incidente, poput nereda koji su se dogodili nedavno u Poljskoj ispred pozorišta u kome je trebalo da počne predstava „Prokletstvo“ kada je policija grubo rasterala demonstrante.

U haosu koji je nastao došlo je čak do bacanja petardi i dimnih bombi, a bes je izazvala scena u predstavi u kojoj, nakon prizora oralnog seksa, kip pokojnog poljskog pape je obešen s pločom „zaštitnik pedofila“. Katolička crkva i konzervativne sredine u toj zemlji predstavu se su ocenile „bogohulnom“.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *