LAJČAK: Neće biti Dejtona 2!

Američki kongresmen i nekadašnji gradonačelnik Dejtona Majl Tarner predložio je potpisivanje takozvanog Dejtona 2. On je u pismu američkom državnom sekretaru Reksu Tilersonu istakao da Vašington treba da se okrene Balkanu i bude predvodnik procesa pomirenja.

„Za vreme Dejtona, BiH je bila u ratu, nije bilo funkcionalne države, danas je to država koja ima svoje vlade, institucije, imala je niz regularnih izbora, apsolutno je nerealno misliti da neke svetske snage mogu rešavati pitanje funkcionalnosti države. Odgovor na to pitanje se nalazi u BiH. Ako nema želje legitimno izabranih političkih lidera da se oni dogovore za bolju funkcionalnost svoje zemlje, onda tu niko izvani ne može to da reši“, rekao je Lajčak.

On je ocenio da je u poslednjih pet ili 10 godina postignut napredak u regionalnoj komunikaciji i da očekuje da će saradnja biti još bolja, nakon što je došao signal Evropske unije da je perspektiva članstva snažna i da postoji.

Prema njegovim rečima, 2017. godina bila je godina preokreta za zemlje zapadnog Balkana jer se sada više priča o proširenju EU.

„EU je shvatila da imamo obavezu prema zemljama zapadnog Balkana, da smo obećali evropsku perspektivu tim zemljama. Te zemlje su ušle u proces reformi i promena, i mi treba da poštujemo našu reč. S druge strane, to nije politička odluka EU, ona mora da se zasniva na rezultatima procesa koji su u rukama zemalja zapadnog Balkana i one treba da urade svoj domaći zadatak, što se tiče reformi, pre svega“, naveo je Lajčak.

Izvor: Kurir.rs/ Beta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *