LAZANSKI JE BIO U PRAVU, UDAR NA SRBIJU SA ISTOKA: 30 tenkova T-72MS spremno čeka na našoj istočnoj granici! Dunav je BLOKIRAN!

Rumunija je nedavno Srbiji blokirala isporuku 30 tenkova T-72MS (Beli orao), koje je Rusija u okviru procesa tehničke obnove i modernizacije Vojske Srbije zajedno sa 30 oklopnih vozila BRDM-2 donirala Srbiji.

„Imamo probleme s NATO paktom oko kupovine određenih borbenih sistema, i to ne sofisticiranih. Osim s NATO probleme imamo i sa komšijskim zemljama pre svega sa Rumunima oko transporta tenkova. Srbija sada plaća ležarinu za te tenkove, koji su već modernizovani, a Rumunija je blokirala njihov transport rečim putem, izjavio je vojni komentator i budući ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski.

Lazanski kaže da kad je saznao za ovu podvalu Bukurešta pogledao kako je regulisan režim plovidbe Dunavom.

Član 27. Dunavske konvencije navodi da kada je neka roba u tranzitu, ne navodi se i koja vrsta robe nijedna članica i potpisnica Dunavkse konvencije nema pravo to da blokira. Mi smo članica Dunavkse konvencije, Ruska Federacija takođe kako sukcesor SSSR-a. Rumuni ovo ne bi smeli da nam rade i treba neko da postavi pitanje Bukureštu po kom osnovu oni Srbiji blokiraju uvoz robe Dunavom, rekao je Lazanski i dodao:

„Ono što mi sad doživljavamo od Rumunije je veliki bezobrazluk i odakle njima pravo da blokiraju međunarodni plovni put. Oni imaju pravo po konvenciji da pregledaju teret i provere šta brod prevozi, ali ne i da blokiraju put, ispričao je besno Lazanski i naglasio i da povremeno iz njih izbije neki stav koji Srbija ne očekuje.

Da se nešto iza brda valja govori i razgovor sa jednim ekspertom za bezbednosna pitanja iz susedne države koja je članica NATO pakta. On kaže u neformalnom razgovoru da je moguće da je Rumunija blokirala transport tenkova Srbiji.

„Deo poteza koji Srbija vuče zabrinjava sve vaše komšije iz NATO kruga. Ne dogovarate se sa komšijama i solirate blokovski, kao da ste Belorusija ili Kazahstan, ili neka Centralna Azija – bez shvatanja regiona oko vas. Ovo nema nikakve veze sa SAD…, rekao je izvor NATO za Alo.rs.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *