LEKARI UPOZORAVAJU: Stiže nam opasan virus iz Evrope i regiona!

U većini zemalja sa kojima se Srbija graniči i dalje cirkuliše virus malih boginja, a trenutno je najgore u Hrvatskoj, koja je i proglasila epidemiju ove bolesti.

Ova vest dolazi u trenutku kada je Srbija konačno odjavila epidemiju ove veoma zarazne i opasne bolesti, ali su naši lekari odmah upozorili da upravo zato što je virus svuda oko nas i što, kako kažu, „može lako da podivlja“, nema opuštanja!

U većini zemalja u našem okruženju i dalje se registruje prisustvo virusa malih boginja pa postoji realna opasnost da se ova zarazna boleset prenese i na područje Srbije.

Ono što je sada najbitnije i što epidemiolozi naglašavaju, to je da treba nastaviti sa dobrim trendom imunizacije MMR vakcinom koji je u porastu i koji trenutno iznosi 94,3 odsto. Podsećamo, kako bi se postigao zaštitni nivo kolektivnog imuniteta koji štiti sve nas od opasnih morbila, ovaj procenat treba da iznosi 95 odsto.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, u prvoj polovini 2019. godine na teritoriji Evrope prijavljeno je skoro 90.000 obolelih od ove zarazne bolesti, što je više nego što zabeleženo u celoj prethodnoj godini, a 42 zemlje u Evropi su prijavile cirkulaciju ovog virusa!

Krajem avgusta 2019. godine četiri zemlje koje su prethodnih godina imale status eliminacije vurusa morbila, ponovo su prijavile njegovo prisusutvo na svojoj teritoriji.

U većini zemalja u našem okruženju, kao što su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Bugarska, Rumunija, i dalje se i dalje registruje prisustvo virusa morbila pa postoji realna opasnost od „prebacivanja“ ove infekcije u Srbiju, koja je u avgustu posle skoro dve godine žestoke borbe, odjavila epidemiju.

– Savremeni uslovi življenja i česta putovanja još više olakšavaju mogućnost prenošenja virusa malih boginja. U prvoj polovini 2019. godine u našoj zemlji su prijavljena četiri importovana slučaja malih boginja – iz Rusije, Ukrajine, Austrije, Makedonije, ali je snažan zaštitni bedem kolektivnog imuniteta, koji se sada beleži u našoj zemlji, onemogućio dalje širenje virusa – ističe prof. dr Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog u „Batutu“.

Iz tog razloga, dodaje, u ovom momentu izuzetno je važno da se trend porasta obuhvata MMR vakcinacijom nastavi kako bi smo dostigli i prestigli zaštitni nivo kolektivnog imuniteta od 95 odsto koji bi nas štitio od epidemijskog širenja bolesti u budućem periodu.

Izvor:Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *