LIDER RADIKALA O PRESUDI HAGA: Šešelj: Ponosan sam na svoje ratne zločine, spreman sam da ih ponovim!

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je u prvoj reakciji BN televiziji da su ga osudile sudije koje ga nikada nisu videle u životu.

“Osudile me petrorica sudija koji me nikada u životu nisu videli. Prema anglosaksonskom pravu u slučaju kada je prvostepena presuda oslobađajuća, oni su mogli da je ukinu i vrate na ponovno suđenje, ili da je potvrde. A da je preinače u osuđujuću to nisu mogli“, kazao je Šešelj.

On je kazao da je ponosan na sve svoje ratne „zločine“.

„S druge strane ja moram da vam kažem da sam ponosan na sve svoje ratne zločine i da sam spreman da ih ponovim i to u više navrata”, kazao je Šešelj.

Žalbeno veće Mehanizma u Hagu osudilo je danas lidera radikala Vojislava Šešelja zbog progona Hrvata u Hrtkovcima u Vojvodini na kaznu zatvora od 10 godina, ali se smatra da je kaznu odslužio zbog boravka u pritvoru od 14. februara 2003. do 6. novembra 2014. godine.

Šešelj je proglašen krivim za tačke 1, 10 i 11 optužnice, čime je ranija oslobađajuća presuda Pretresnog veća suda u Hagu delimično poništena, prema tačkama u kojima se Šešelj tereti za zločine protiv čovečnosti.

Šešelj je oslobođen optužbi za udruženi zločinački poduhvat, uz napomenu da jesu bili napadi u Hrvatskoj i BiH, zbog čega mu je ukinuta oslobađajuća presuda.

Vođa radikala odgovoran je za progon i deportacije vojvođanskih Hrvata držanjem huškačkog govora u Hrtkovcima 6. maja 1992, objavio je naslednik Haškog suda, tzv. Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MICT) u pravosnažnoj presudi Šešelju.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *