Ljiljana Habjanović-Đurovićpredstavila svoja dela u palati Tolstojevih u Moskvi

U Moskvi, u raskošnoj palati Tolstojevih, gde je smešten Memorijalni muzej i naučna biblioteka Gogoljev dom, u organizaciji Ambasade Republike Srbije i Departmana za kulturu Grada Moskve održano je književno veče pod naslovom „Samo nas ljubav može spasiti“na kome je predstavljeno stvaralaštvo Ljiljane Habjanović Djurović.

Sala je bila prepuna, a medju prisutnima bili su književnici, novinari, izdavaći, prijatelji Srbije i čitaoci knjiga Ljiljane Habjanović DJurović. Ispred Ambasade Srbije u Moskvi prisutne je pozdravio Ranko Pavlović, u ulozi otpravnika poslova, a autorku je predstavila Snežana Pavlović, drugi sekretar Ambasade. Potom su govorili Ilja Čislov, prevodilac svih romana Ljiljane Habjanović Djurović na ruski jezik, Nikolaj Burljajev, istaknuti umetnik Rusije i predsednik sveslovenskog umetničkog pokreta „Zlatni vitez“ i Vladimir Krupin, ugledan ruski književnik i teolog. Burljajev i Krupin su članovi Saveta za kulturu predsednika Putina i Saveta za kulturu Patrijarha Kirila.

-Komplimenti koje dobija Ljiljana nisu preuvelicavanje. To je zaista istina. Kao slavista, usdjujem se da kazem da njena popularnost, koja je priznata i na Istoku i na Zapadu, prevazilazi ostale srpske pisce. U Srbiji nju ne hvali kritika, ali ona ima najcitanije knjige u bibliotekama i prodaji. U Rusiji ona nema reklamu, ali zato ima citaoce. Kod nas ima puno pisaca koji konstruisu svoja dela, kako bi se dodvorili globalistickom pokretu i idejama i zele da narod zaraze virusom ocajanja i bestida, ali nas Ljiljana svojim romanima duhovno-istorijskog ciklusa oplemenjuje herojskim arhitipom slovenske i pravoslavne smirenosti i duhovnosti, rekao je između ostalog  Ilja Čislov.

-Danas se odvija bitka. Bitka za covekovu dusu. To je bitka koja nikada nece prestati. Nece biti mira. To je bitka izmedju Boga i Djavola. To vidimo i u delima Ljiljane Habjanovic Djurovic, koja je odabrala svoju stranu i bori se za ispravne vrednosti. Ona zivi u ovom svetu, ali ne zivi medju ljudima. Ona je potpuno posvecena svom radu i kroz njega slavi ime Gospodnje. Gospod vodi njenu ruku. Dela koja stvara su veoma vazna za pravoslavne Rusiju i Srbiju. Ponosan sam sto je bas ona laureat, a sada i prijatelj knjizevnog festivala Zlatni Vitez, kazao je Nikolaj Burljajev.

-Draga Ljiljana, zelim da Vam cestitam licno, jer ja znam kako je tesko pisati. Kada mi je gospodin Burljaev prvi put rekao za Vas, ja sam uzeo da procitam Vasu knjigu, to je bila Petkana. Mi znamo za Petku i u Rusiji je veoma postujemo. Bio sam zaista odusevljen nacinom na koji ste priblizili lik Svetiteljke. Vasu knjigu mogu svi da citaju. Mladi, stari, muskarci i zene jer je pravoslavlje za sve i to o cemu govorite je aktuelno i danas. Vasa pravoslavna proza stize u srca ljudi i ispunjava im duse plemenitim vrednostima i ljubavlju. U Vasem delu sam pronasao i ono u sta ja verujem. Zelim da zahvalim Vama na Vasim knjigama koje nam pomazu, a Gospodu na tome sto ste provoslavka, istakao je Vladimir Krupin.

Posle toga, Ljiljana Habjanović Djurović je ćitav sat odgovarala na pitanja prisutnih, a potom potpisivala svoje knjige.

Čitav dogadjaj snimale su tri televizije, medju kojima i Televizija „Spas“, glasilo Ruske pravoslavne crkve, koja ima trideset miliona gledalaca.

Sutradan su Ljiljana Habjanović Djurović, Jovan Marković, potpredsednik i suosnivač „Zlatnog viteza“ i reditelj Hadži-Aleksandar Djurović bili gosti Duhovne akademije „Sveti Sergije“ u Sergejevom posadu, gde ih je primio i arhiepiskop Evgenij.

Pošto se poklonila moštima Svetog Sergeja Radonješkog, autorka je imala još jedno predstavljanje svojih knjiga. Ovom dogadjaju prisustvovali su i gradonačelnik mesta Sergejev posad, i gradski sekretar za kulturu, i Sergej Bokov, direktor televizije „Tonus“, koja je snimala ceo dogadjaj. Televizija „Tonus“ je u mreži televizija podmoskovskih gradova, pa će ovaj prilog biti emitovan na još 10 lokalnih televizija.

U Rusiji je objavljeno 6 romana Liljane Habjanović Djurović i jedna knjiga za decu, a ovo je peto predstavljanje njenih knjiga u Rusiji.

Ljiljana Habjanović Djurović boravila je u Rusiji o svom trošku, a Ambasadi Srbije u Moskvi poklonila je 80 knjiga koje će biti darovane ruskim učenicima i studentima u okviru tradicionalne manifestacije „Srbija u mom srcu“.

E. A.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *