MAFIJA NIKOM NE PRAŠTA: Ko zajebe – najebe!

MAFIJA NIKOM NE PRAŠTA, NAŽALOST NI NAJPOZNATIJIM ADVOKATIMA

Ko zajebe – najebe!

PN: Ovako brutalne likvidacije dešavaju se zbog velikih para ili velike osvete. Advokat Zrelec iz suprotnog klana likvidiran je od rođaka Šaranovića koje je pokojnik branio i bio im direktor firme

Čak i najpoznatiji među advokatima spremni su da umesto „dobar dan“ klijentu još sa vrata kažu cifru od 10 do 50 hiljada evra „samo da uđem u proces i da te branim, ali ne mogu ništa da ti garantujem“! Postoje advokati koji varaju svoje klijente. Jedni govore da imaju veze sa političarima koji će sve završiti, drugi da su na vezi sa ljudima iz BIA, treći da imaju svoje sudije koje treba samo dobro platiti

I kad neko plati recimo 50 ili 100 000 evra i dobije 10 ili 20 godina umesto obećanih recimo tri ili pet. Šta se onda dešava. Kada posle presude i teške robije kriminogeni klijenti pitaju svog advokata „I šta ćemo sada!“. Jedni ne mogu vrata da pogode na sudnici i izlaze u rikverc, drugi se hvataju za glavu, treći vraćaju novac ako ga pre toga nisu potrošili. A ako jesu prolaze torturu kao advokat Gugl

 

 

Srpska javonost i advokati su u šoku! Ubijen je Dragoslav Miša Ognjanović, njihov kolega, jedan od najpoznatijitijih branilaca na sudu. Branio je Luku Bojovića, pre toga Slobu i stotine drugih, počeo je kao policijski inspektor za krvne delikte. A onda promenio profesiju…

Ostao je upamćen kao veliki šarmer, plejboj, ljubitelj najlepših žena i kafanski tip koji nije štedeo na bakšišu. Ostaće, najverovatnije, upamćen kao još jedan iz plejade kome „mafija nije oprostila!“

Teško je pisati o jednom od najsurovijih beogradskih ubistava. Likvidirati nenaoružanog čoveka pred sinom i gomilom prolaznika, zaista je brutalno. Naravno da niko ne treba da bude ubijen zato što brani bilo koga, pa i najveće ubice. Jer prosto to mu je opis posla. S druge strane svima je poznat mafijaški kodeks – „mafija nikom ne oprašta!“ Ili kako su Srbi pojednostavili „Ko zajebe – najebe!

Teško je u ovom trenutku reći bilo šta loše o pokojnom Ognjanoviću, dok verovatno za pravim motivima još uvek traga i sama policija. Sigurno je da do ovakvih surovih likvidacija dolazi zbog velikih para, ili velike osvete. Policija prvo mora da otkrije da li je osumnjičen protivnički ili vlastiti klan, ili možda neko treći…

Ali ćemo svakako nešto više reći o samoj advokaturi i stanju u toj profesiji koje nije ni malo sjajno, profesiji koja je kao I mnoge druge gotovo dotakla dno.

Mišin kolega, koji je tri dana pre ubistva sedeo sa njim na ručku, posle jednog suđenja, kaže za Aferu da ničim ni u jednom trenutku nije pokazao da mu bilo ko preti ili da je zabrinut zbog pretnji:

-Šalili smo se, kao i obično, rekao je da mu se smučio sud i suđenja i da će završiti još nekoliko procesa, a potom odustati od ovog posla. Iskreno, i meni se sve smučilo, a kome se nije smučio svoj posao, kaže naš sagovornik. Ali da ga ovako strašna sudbina čeka, mislim da mu ni na kraj pameti nije bilo.

Međutim, postoji mnogo preveranata i među advokatima. Naš drugi sagovornik inače takođe poznati beogradski advokat koji nije želeo da govori pod imenom, da se ne bi zamerio kolegama kaže:

-Čak i najpoznatiji među njima spremni su da umesto „dobar dan“ klijentu još sa vrata kažu cifru od 10 do 50 hiljada evra „samo da uđem u proces i da te branim, ali ne mogu ništa da ti garantujem“! Postoje surovi advokati, jedan od njih nije hteo da ode u posetu uhapšenom poznaniku, dok nije naterao majku tog prijatelja iza rešetaka da proda stan i plati mu. Stan je vredeo oko 40 000 evra.

Postoje advokati koji varaju svoje klijente. Jedni govore da imaju veze sa političarima koji će sve završiti, drugi da su na vezi sa ljudima iz BIA, treći da imaju svoje sudije koje treba samo dobro platiti. (Verovatno da postoje advokati koji zaista i imaju neke svoje ljude među pomenutim moćnicima iz tri profesije). I kad neko plati recimo 50 ili 100 000 evra i dobije 10 ili 20 godina umesto obećanih, recimo tri ili pet. Šta se onda dešava. Kada posle presude i teške robije kriminogeni klijenti pitaju svog advokata „I šta ćemo sada!“

– Pa izdržaćeš ti tih 15 godina! – anegdota je koja se prepričava o bukvalno najpoznatijem braniocu u Srbiji, kao velikom i sposobnom utešitelju.

Jedni ne mogu vrata da pogode na sudnici i izlaze u rikverc, drugi se hvataju za glavu, treći vraćaju novac ako ga pre toga nisu potrošili. A ako jesu, prolaze torturu kao što je prošao i advokat Gugl.

Čovek koji godinama prati crnu hroniku i sudstvo, kaže za naš list da se potpuno izgubila granica dokle su advokati branioci kriminalaca, a odakle poslovni prijatelji, savetnici i saradnici istih:

-Sve je to otišlo u majčinu. Svi smo bili šokirani kada je pre dve godine ubijen advokat Zrelec koji je branio Šaranoviće, i bio na drugoj strani sada likvidiranog Miše Ognjanovića. Tri dana smo svi bili van sebe, advokati su štrajkovali. Na kraju je policija uhapsila ubicu. Ubica je blizak rođak braće Šaranovića. Ubijenog advokata Vladimira Zreleca (50) i osumnjičenog za njegovo ubistvo Vladimira Šaranovića (40), spaja istovremeni rad za kockarsku kompaniju ubijene braće Šaranović, koja je imala razgranate poslove u Srbiji.Vladimir Šaranović bio je prvo krupije, a kasnije i blagajnik u kazinu braće Šaranović u hotelu “Slavija”, dok je advokat Zrelec tri godine bio direktor njihove firme “Fil Šar”, koja je bila vlasnik kockarnica u Srbiji.

Šta se tačno desilo među njima i zašto je sinovac čuvene braće Šaranović ubio advokata koji je praktično branio i radio kao direktor u njihovom klanu, još uvek nije do kraja jasno. Da ne pominjemo da je supruga ubijenog advokata, poznati beogradski sudija.

Kada počnu da se otkrivaju detalji i kada iz policije počnu da cure informacije šta je sve sa mafijom ili za mafiju radio pokojni advokat Ognjanović. Šta je obećavao, šta ispunio a šta a nije ispunio. Da li je otkrio neku tajnu kontramafiji ili policiji, koje je poslove vodio. Da li je možda „nasrnuo na čast“ nečije sestre ili supruge, što isto nije retkost, tek ćemo saznati.

Ubijeni advokat Dragoslav Miša Ognjanović nije prvi advokat koji je likvidiran u Srbiji. Mnogo je više advokata na koje je pokušano ubistvo. Pre nepune dve i po godine, kao što smo pomenuli, ubijen je Nemanja Zrelec (50), advokat koji je branio suparnički klan Luki Bojoviću, dakle Šaranoviće.

Jedan mafijaški advokat iz Pančeva ubijen je u lovu, iako su osumnjičeni hapšeni i držani u pritvoru, to ubistvo je ostalo “nesrećan slučaj”. U Jagodini je prošle godine u sačekuši ubijen mladi advokat Nemanja Stojanović (27) sin poznatog advokata. Sa četiri hica u Valjevu je teško ranjen advokat Dejan Velimirović. Isti advokat je pre toga na suđenju priznao ko ga je podstrekivao da ubije poznatog valjevskog biznismena Milana Lazarevića. U Valjevu je neposredno pre toga ranjen još jedan advokat Duško Đukanović.

Beogradski advokat Aleksandar Zarić, koji je zastupao Milorada Ulemeka Legiju u žalbi na presudu za ubistvo premijera Zorana Đinđića, ranjen je u Beogradu. Nepoznati napadač pucao je Zariću u noge pola sata posle ponoći ispred zgrade broj 94 u Ulici Jurija Gagarina, a zatim pobegao u nepoznatom pravcu, javili su beogradski mediji.

Zarić je zastupao i Milana Jurišića Juriška u postupcima za ubistvo premijera Đinđića.  Beživotno telo poznatog mitrovačkog advokata Branka Mitrića (57) pronađeno je u kanalu na periferiji Sremske Mitrovice. Smrt je nastupila pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima, a zvanični izveštaj obdukcije nedostupan je javnosti.

Svojevremeno su bačene bombe na kuću poznatog advokata Stevana Protića, (branio Čumeta), advokatu Vukasoviću je bačena kiselina, na lice, napadnut je i poznati advokat i veliki prijatelj ubijenog Miše Ognjanovića – Moma Bulatović. A pravi pakao od mafije je preživeo i pokojni Bane Gugl.

Milica Divac

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *