Maja Gojković: Skupština će početi kad se završe protesti

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković kaže da je spremna sutra da nastavi sednicu parlamenta, ali da poslanici koji učestvuju na uličnim protestima omoguće normalan rad parlamenta, normalno funkcionisanje grada Beograda i čitave države.

– Ja sam spremna da radim sutra, pitam njih kad su oni spremni da rade i kad će da omoguće normalan rad i normalno funkcionisanje grada Beograda, Narodne skupštine i uostalom čitave države – navodi Gojković za Tanjug.

 Ona naglašava da je najbitniji razlog zašto ne nastavlja sednicu taj što uopšte ne postoje uslovi za rad u plenumu.

Gojković, koja je 1. marta odredila pauzu u radu parlamenta zbog predizborne kampanje, navodi da se izbori završavaju iduće nedelje, te da je vreme da počnemo svi da radimo onaj posao za koji su nas građani izabrali.

Navodeći da je spremna da počne sa radom već sutra, prekosutra, ali da to poslanici koji učestvuju na protestima treba da omoguće, Gojković kaže da je očigledno da oni ne kriju da imaju nameru da ometaju rad parlamenta i da uđu u ovu zgradu.

– Ko zna šta bi i ovo zdanje doživelo i građani Srbije kada bi mi danas, sutra nastavili da radimo – rekla je Gojković.

Ona je navela da poslanici treba da omoguće da radimo i radićemo.

– Čim omoguće oni koji danas protestuju ispred zgrade parlamenta, poslanici koji to rade zajedno sa njima, kada prestanu pretnje da će upasti u parlament, kada prestanu provokacije ka pripadnicima MUP, uništavanje spomenika kulture koje je započeto upravo ispred zgrade parlamenta, ja sam najmanji problem da nastavimo sa sednicom gde smo i stali – kaže Gojković.

Navodi i da se pokazalo da je određivanje pauze u radu parlamenta zbog predizborne kampanje bila dobra odluka.

Činjenica je, dodaje, da su četiri poslanika bili predsednički kandidati, te da bi se čitava predizborna atmosfera koja bi se prelila ovde u parlament značila da diskusije o predlozima zakona ne bi bilo.

– Toga smo svi svesni i oni koji su podržali tu odluku i inicirali je, šest predsednika najvećih poslaničkih grupa, tako i ovi drugi poslanici koji mnogo pričaju, a malo vole da rade. Svi smo bili svesni da od pravog suštinskog rada parlamenta nema ništa – dodaje predsednica parlamenta.

Kaže i da je ona najmanji problem da se sednica nastavi i da se raspravlja i usvoji 12 međunarodnih sporazuma na predloženom dnevnom redu koji još nije utvrđen, te da prihvatimo ostavku kandidata za predsednika Srbije Saše Jankovića na mesto Zaštitnika građana kako bi se u budućnosti omogućio izbor novog ombudsmana.

Govoreći o proceduri za izbor novog premijera i članova vlade, Gojković navodi da je cela procedura definisana Ustavom i poslovnikom.

Navodeći da je skoro 56 odsto građana koji su izašli na izbore podržalo Aleksandra Vučića, po Ustavu, kaže, on treba da položi zakletvu 31. maja kada ističe mandat dosadašnjem šefu države Tomislavu Nikoliću.

Precizirala je da od dana podnošenja ostavke na mesto premijera teče rok od 30 dana za izbor novog predsednika i članova vlade, i usvajanje programa vlade.

– To se sve verifikuje jednim glasanjem u parlamentu – objasnila je Gojković.

Izvor: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *