MAJKA NOVAKA ĐOKOVIĆA KAO BOGORODICA!

Crnogorski umetnik Jovan Kentera (56) sa Svetog Stefana, bavi se izradom mozaika poslednjih deset godina, a uskoro će početi sa pripremom projekta u čast žene, koja je, prema njegovim rečima, najzaslužnija za Noletov uspeh

Posle Svetog Nikole, Svetog Vasilija Ostroškog, Marije Magdalene, Bogorodice i Svete Petke, priliku da bude prikazana kao svetica na mozaiku dobiće i Dijana, majka najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića!

Crnogorski umetnik, bivši teniser i ugostitelj, Jovan Kentera (56) sa Svetog Stefana, bavi se izradom mozaika poslednjih deset godina, a uskoro će početi sa pripremom projekta u čast žene, koja je prema njegovim rečima najzaslužnija za Noletov uspeh.

-Meni je majka važna. Dijana je majka novog vremena, jedna od najznačajnijih Srpkinja. Izrodila je i podigla takvog čoveka, koji je ponos svih nas, ali i ljudi u svetu. Ona je zaslužna za njegovo postojanje i za mene je Dijana svetica – rekao je Kentera i dodao da će mozaik po završetku biti prikazan i na beogradskoj izložbi.

Inače, njegova trenutna dela „U susret Đurđevdanu“ mogu se pogledati u manastiru Praskvica, koji datira iz perioda XI-XV veka, smeštenom u neposrednoj blizini Budve

Manastirska crkva posvećena je Svetom Nikoli, koji se u ovim krajevima smatra zaštitnikom plemena Paštrovića, a što se Kentere tiče, nije bilo adekvatnijeg mesta na kome bi izlagao svoje radove sa religijskom tematikom.

Ovde sam kršten u prvoj godini života, ovde sam prohodao i išao u školu. Mozaikom se bavim od 2006. godine, a na izradi ovih svetaca koji iskaču iz striktnog kanonskog oblika, radim od 2015. godine. Svetu Petku sam radio mesec i po dana, a za Ostrog, koji je većeg formata, mi je trebalo čak četiri meseca rada. Ali to volim, to je za mene izazov i nadahnuće, ali i sredstvo koje me održava u životu – izričit je on.

Izvor: Telegraf.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *