Makron i Merkelova poručili Vučiću: Napravi BALKANSKU EU!

Angela Merkel i Emanuel Makron hteli bi da se na Balkanu rodi mini Evropska unija. Nju bi, prema ovom planu „kičme Evrope“, kako nazivaju osovinu Berlin-Pariz, činilo šest teritorija, a kao lidera u ovom regionalnom projektu čelnici dve najmoćnije evropske države vide predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prema saznanjima Srpskog telegrafa, o ovoj inicijativi razgovaralo se i na upravo završenom samitu u Davosu, gde se Vučić sreo sa Merkelovom i austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom.

Savez Nemačke i Francuske bio je proteklih meseci u krizi, baš kao i lideri dveju zemalja. Ipak, pod američkim pritiskom, pre svega usmerenim ka Berlinu, i odustajanju od projekta gasovoda „Severni tok dva“ (realizuje se zajedno s Rusijom), EU je opet sabrala redove.

Kako kažu sagovornici našeg lista, dobro upućeni u poruke koje iz Berlina i Pariza stižu zemljama regiona, Srbija ima veliku šansu da u tom novom savezu bude prva među jednakima, baš kao što jeste u okviru CEFTA sporazuma, čije mogućnosti najviše koristi.

– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odavno zna za ovu ideju, koju i sam promoviše insistirajući na ukidanju trgovinskih barijera i carinskoj uniji zemalja zapadnog Balkana. Upravo zato on i jeste prirodni lider projekta Merkelove i Makrona, tim više što je Srbija najveća i najmoćnija među pomenutih šest zemalja – objašnjava naš sagovornik.

Naznake ovog plana, od kog bi ekonomski, ali i politički profitirale sve države, objavljene su i u hrvatskom Večernjem listu. Ove novine obelodanile su konture plana dve najmoćnije države EU.

Ekonomista Miladin Kovačević kaže za Srpski telegraf da bi ovakav savez bio od ogromnog ekonomskog značaja. To bi, kako je naveo, bio katalizator sve boljih političkih odnosa.

– Sve ove države imaju odličnu trgovinsku razmenu između sebe, pa ako je razmena sa EU na prvom mestu nekima od njih, region je na drugom mestu i čini bar 30 odsto naše ukupne razmene. Postojale bi specifične ekonomske veze osovine EU sa tom balkanskom unijom jer bi se u okviru nje uklonile mnoge barijere koje sada imamo kada su u pitanju troškovi uvoza i izvoza robe. To bi dovelo i do novih kooperacija i pojave novih investitora, što bi podrazumevalo i lak pristup resursima. Između ostalog, ovakav savez značio bi i izvesnu liberalizaciju rada – objašnjava Kovačević.

Izvršni direktor Centra za međunarodnu i javnu politiku Mišel Zubenica tvrdi da bi ovom unijom balkanske države kapitalizovale svoj minorni položaj u Evropi.

– Sve ove zemlje su premale da bi samostalno omogućile neki značajniji sopstveni razvoj. U svetu globalizacije neminovno je povezivati se sa geografski bliskim državama u jedinstveno tržište, tako da bi zemlje koje u skorije neće biti primljene u EU morale biti prepuštene same sebi. Balkan je previše iseckan državama koje ne mogu ekonomski opstati na globalnom tržištu, pa je ovo velika šansa, jer bi taj savez bio rukovođen osovinom EU – navodi Zubenica.

Izvor: Republika.rs

One thought on “Makron i Merkelova poručili Vučiću: Napravi BALKANSKU EU!

  • 26. јануара 2019. at 11:43
    Permalink

    Ne u novu Jugoslaviju nikada više. Okolo su propali pa EU traži da ih mi finansiramo i vadimo za ono što im je EU otela. Ne može.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *