MAKRONOVA OSVETA HARADINAJU: Francuska povlači priznanje Kosova!

Emanuel Makron rešen je da Ramuša Haradinaja nauči pameti i pokaže mu da Kosovo ne može nekažnjeno da odbije francuske zahteve.

Odbijanje da ukine takse i omogući da se dijalog Beograda i Prištine oživi razlog su zbog kojih je francuski lider otkazao samit u Parizu.

To je, međutim, samo početak osvete koju francuski predsednik sprema Haradinaju, koji će morati da se suoči sa kontramerama koje će inicirati zvanični Pariz, a koje bi mogle da obuhvate i povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

– Makron neće olako preći preko inaćenja albanskih lidera. Svi, od Vašingtona preko Londona i Nemačke i, naravno, Pariza, nebrojeno puta dosad su pozvali Prištinu da ukine mere koje je uvela 21. novembra. Ako već svi ti pozivi ne mogu da urode plodom, postoji i drugi način da se razgovara sa Albancima, koji su državu dobili zahvaljući Zapadu. Jedna od mera o kojoj se u Parizu razmišlja jeste i preispitivanje priznanja države koja ne priznaje principe koji su osnovni postulati zapadnih država – navode izvori Srpskog telegraf iz diplomatskih izvora.

Zahtev zvaničnom Parizu da preispita priznanje Kosova kao države već je stigao od uglednih francuskih intelektualaca koji su pokrenuli potpisivanje peticija kako bi vladu te države naterali da promeni odluku vezano za južnu srpsku pokrajinu.

Prema rečima naših sagovornika, Makronova osveta biće realizovana iz nekoliko pravaca. Francuski predsednik već je otkazao drugi samit, koji je trebalo da se održi posle Berlina u Parizu, o čemu je Srpski telegraf već pisao.

– Kao prvo, francuski predsednik odlučan je da blokira sve Haradinajeve pokušaje da Kosovu obezbedi viznu liberalizaciju. Druga, još bolnija stvar za albanske lidere sa Kosova, biće francusko ohrabrivanje država, pre svega sa afričkog kontinenta, na koje Pariz ima uticaj da povuku priznanje kosovske nezavisnosti, Setite se koliko Tačija, Haradinaja i Pacolija boli što je Ivica Dačić najavio da će u narednih godinu dana još 10 zemalja da povuče priznanje, pa ako bi Francuska podržala ovu akciju, to bi ih dotuklo – podseća izvor Srpskog telegrafa.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *