Maturanti divljali širom Hrvatske: Ustaški pozdravi, uništavanje spomenika, cajke, dimne bombe…!

Desetine hiljada maturanata širom Hrvatske obeležilo je danas poslednji dan škole uz baklje, dimne bombe, ustaški pozdrav, ali i „cajke“, kako Hrvati nazivaju popularne srpske narodne pesme.

Maturanti su, kao i svake godine „okupirali trgove i ulice hrvatskih gradova“, a dogodilo se i nekoliko incidenata, prenosi hrvatski portal Index.

Maturanti su se okupili na Trgu bana Jelačića oko podneva, da bi zatim svi krenuli prema parku Bundek, pri čemu su uzvikivali stih proustaške pesme „Evo zore, evo dana“ i nosili zastavu takozvane Herceg – Bosne.

U Rijeci, maturanti pomorske škole, su bacili dimnu bombu na Korzou, a gusti crni dim odmah je obavio popularno riječko šetalište.

Prema pisanju portala, maturanti su uzvikivali ustaški poklič „za dom spremni“.

Maturanti su „divljali“ i u Dubrovniku i Šibeniku paleći baklje i dimne bombe.

U Zadru, završetak srednje škole maturanti tradicionalno su proslavili skakanjem u more s rive, prenosi portal 24sata.hr.

RTL prenosi da su vlasti Opatije i Rijeke zatvorili vodu u svim fontanama i ogradile ih gelenderom kako ne bi maturanti skakali u vodu.

Prema proceni na ovogodišnjem obeležavanju završetka srednje škole, tzv. „Noirijadi“, učestvovalo je desetine hiljada maturanata.

Izvor: Alo

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *