MERKEL DALA PROGNOZE IZ PAKLA: Vakcinisaćemo se godinama, uskoro digitalne potvrde

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će najverovatnije pre leta biti dostupne digitalne potvrde o vakcinaciji, koje će ljudima omogućiti da nesmetano putuju po Evropi, bez obzira na pandemiju. Države se moraju pripremiti na to „da će vakcinacija protiv virusa trajati još puno godina, zbog mutirajućih sojeva koronavirusa“, istakla je Merkel.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će najverovatnije pre leta biti dostupne digitalne potvrde o vakcinaciji, koje će ljudima omogućiti da nesmetano putuju po Evropi, bez obzira na pandemiju.

“Svi su saglasni da nam je je potrebna digitalna potvrda o vakcinaciji”, rekla je Merkel na konferenciji za novinare nakon samita Evropske unije, koji je održan u onlajn formatu.

Biće potrebno tri meseca da bi se izradile potvrde o vakcinaciji protiv covida-19,  Evropska komisija je već obavila tehnički deo, ali treba da se razvije takav digitalni certifikat, rekla je.

On bi mogao biti osnova za putovanje državljana trećih zemalja u Evropsku uniju, dodala je nemačka kancelarka.

I dok bi pandemija covida-19 uglavnom trebalo da stagnira do leta, vakcinacija bi mogla potrajati duže zbog mutirajućih sojeva koronavirusa.

Države se moraju pripremiti na to “da će vakcinacija protiv virusa trajati još mnogo godina”, istakla je Merkel.

Čelnici 27 članica razgovarali su danas na virtualnom sastanku o tome kako da se pospeši proces vakcinacije i što bolje pripremi na nove varijante koronavirusa, kao i o potvrdama o vakcinaciji i jednostranim ograničenjima putovanja, koje su neke zemlje preduzele u strahu od mutiranih virusa

(Nova)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *