Mešetar Adnan ŠARIĆ VODI LUTRIJU Republike Srpske!

Adnan prodaje usluge po Banja Luci po 25 puta skupljoj ceni od one koja je ponuđena na nedavno nameštenom tenderu!

Adnan Šarić

Kako Afera saznaje iz dobro obaveštenih izvora, a kako je već ranije najavila, kriminalni skandal koji se desio sa nezabeleženim nameštanjem tendera za strateškog partnera Lutrije Srpske ulazi u svoju najnoviju fazu.

Po protivustavnom i kriminalnom Zakonu o igrama na sreću formirano je novo monoplosko preduzeće koje je formirala Lutrija Srpske, i fantomska firma iz Švajcarske, koja je proglašena za pobednika tendera I pored toga što  ne zadovoljava ni jedan uslov iz tendera! To je do sada nezabeleženi slučaj u istoriji nameštenih tendera.

Za direktora Monopolskog preduzeća pod nazivom Elektronska Video Lutrija je doveden bivši službenik Lutrije Republike Srpske sa zadatkom da se ne meša u svoj posao i obećanjem od strane političkog krila albansko – austrijskog lobija, da će biti zaštićen od krivičnog gonjenja jednog dana kada institucije u Republici Srpkoj krenu da rade svoj posao. I kada krenu hapšenja članova klana zbog nameštenog tendera.

Kompletan posao rukovođenja ovom fantomskom firmom je preuzeo mešetar Adnan Šarić koji direktno poziva sve operatere i nudi im usluge ove firme, bahato se ponašajući i preteći svima koji ne žele da sarađuju.

Skandalnozno jeste da pored povlašćenog protivzakonitog poreskog tretmana koje ovo preduzeće uživa, Adnan po nalogu šefa mešetarskog klana V. Vukovića prodaje usluge po 25 puta većoj ceni od tržišne i od one koja je ponuđena Državnoj Lutriji Srpske od strane najveće američke firme iz oblasti igara na sreću kao i dve najveće regionalne. 

Kao što su mediji u regionu objavili, za učešće na nameštenom tenderu, bili su propisani astronomski uslovi do sada neviđeni, kakve ni NASA ne propisuje za izbor raketa za let u svemir, da bi na kraju izabrana fantomska firma, sa dva zaposlena, bez prometa, osnovana nepuna dva meseca pred raspisivanje tendera,  sa nazivom koji podseća na poznatu Austrijsku firmu, kako bi se medijski zbunili ostali učesnici, da odustanu od procesa. 

Pošto se radi o fantomskoj firmi koja zbog naziva i ne bi mogla da se osnuje u Austriji, članovi mešetarske grupe su je osnovali u Švajcarskoj. 

Švajcarska policija je obavestila Centar za privredne registre kantona Lucern da preduzeće koje je osnovano na njenoj teritoriji nema namenu koja je upisana u registru, i da se nalazi pod sporom, pa je shodno tome potrebno suspendovati sve aktivnosti ovog preduzeća do daljnjeg.

Šteta koja je do sada pričinjena privatnim operaterima od strane članova albansko – austrijskog lobija 

meri se desetinama miliona eura i članovi klana će morati da plate kompletno obeštećenje za štetu koju su pričinili.

Ministarstvo finansija Republike Srpske je samo na ovom tenderu dobilo preko 20 tužbi sa odštetnim zahtevom od nekoliko desetina miliona eura, koji će jednoga dana sigurno doći na naplatu. 

Meštarska grupa je toliko drastično kršila Ustav i zakone da je dovela do velikog broja sudskih procesa:

– Osam inicijativa za ocenu ustavnosti, Ustavnom sudu Republike Srpske, protiv protivustavnih odredbi novog Zakona i drugih podzakonskih akata.

– Zbog kršenja Sporazuma o podsticanju i zaštiti ulaganja između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, 

kompanije iz Srbije su podnele predlog za mirno rešavanje spora Savetu ministara Bosne i Hercegovine,

u visini od nekoliko desetina miliona eura.

– zahtev za pokretanje postupka pred konkurecijskim Vijećem BiH zbog uspostave dominantnog položaja Lutrije Republike Srpske

– Oštećene kompanije iz Republike Srbije su pokrenule više međunarodnih arbitražnih procesa zbog ogromne štete koja je pričinjena 

– Ustavnom sudu Republike Srpske, jer nije propisao postupak pravne zaštite za pobijanje odluke o izboru najboljeg ponudjača za strateškog partnera Državne Lutrije, koristeći protivzakonitu uredbu

– Okružnom sudu u Banja Luci zahtrev za poništenje odluke o izboru najboljeg ponuđača za strateškog partnera Lutrije Republike Srpske, jer je izabran ponudjač koji nije zadovoljio ni jedan jedini uslov koji je propisan.

Suđenje protiv BiH počinje sredinom februara u Vašingtonu i preko 60 najeminentnijih advokata iz zemlje, regiona i sveta je angažovano da brani brutalno oštećena preduzeća. Ministarstvo Finansija Republike Srpske, sada se samo bavi osvetama protiv firmi koje ukazuju na nezakonje i brutalno gaženje ustava i zakona. 

Članovi mešetarske grupe znaju da će odgovarati pre ili kasnije zbog ogromne štete koju su protivzakonito 

pričinili privatnim operaterima i sada žele da se što pre domognu što više novca, kako bi osigurali da mogu da plaćaju sve koje su upleli u kriminalne radnje i kako bi obezbedili advokatsku podršku kada krenu suđenja.

Ekipa Afere

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *