NEGODOVANjE DPS povodom gostovanja Matije Bećkovića na festivalu „Ćirilicom“ u Budvi izazvalo je novu lančanu reakciju i ponovo podelilo Crnogorce.

Potpredsednik Opštine Vladimir Bulatović iz Crnogorske, tvrdi da su Budvani, kojoj god političkoj opciji pripadali, lojalni svojoj državi Crnoj Gori. On smatra da se povodom slučaja programa „Ćirilicom“ nije dovoljno vodilo računa o posledicama mogućeg potpirivanja starih crnogorskih podela.

– Crnogorska će se, kao članica koalicije na vlasti, snažno boriti da programi iza kojih stoji Opština budu usmereni ka premošćavanju naših rovovskih podela, makar cena toga bilo i puno preispitivanje odnosa među akterima koji čine budvansku vlast – kazao je Bulatović, koji ističe da je program festivala osmišljen pre ulaska Crnogorske u lokalnu vlast.

Uznemirenost pojedinaca Bećkovićevim dolaskom, portparol Nove srpske demokratije Marko Kovačević, koji ističe da je Bećković jedan od najvećih štitova krivotvorenja onoga što Crna Gora jeste, komentariše:

– Matija je često u svojoj Crnoj Gori, ne samo u Budvi, već i u mnogim drugim gradovima. I niko njega ne dovodi, Matija dolazi kad hoće. Ovo je njegova zemlja. Jer nema u ovom današnjem Montenegru ničeg da je više crnogorsko od Matije i njegove, za neke očigledno prejake, reči. A što je to najviše crnogorsko u potpunosti srpsko, najviše smeta onima koji su izdali. U današnjoj, antisrpskoj Crnoj Gori, Matija Bećković podseća sve one koji su bliski vladajućim strukturama na to da su izdali sebe, svoje pretke, svoj jezik, Vuka, Njegoša i zato, što bi rekao Matija, „jurišaju na mene udruženi, kivni što sam ih poznao“.

Pročitajte još – BRUKA U BUDVI: Smetaju im Bećković i ćirilica, prekrajaju istoriju!

Oštro je reagovao i profesor Filozofskog fakulteta u Nikšiću i ugledni književnik dr Dragan Koprivica.

– Sa sigurnošću se može reći da je tužna i režimska zemlja koja je u nezboru sa svojim velikim pesnicima. Za takvo stanje je obično po pravilu kriva vlast, a ne veliki pesnik koji progovara glasom naroda – smatra Koprivica.

On ističe da „naravno pesnik ima kritički stav u kojem mogu da se dese i neke note koje mogu biti malo oštrije, ali pesnik biva kao probuđeni deo naroda i glas savesti toga naroda“.

CRNA GORA JE NjEGOVA KUĆA

– Na veliku žalost DPS, Bećković je pesnik iz Rovaca, koji je sigurno posle Njegoša najveći srpski i crnogorski pesnik, i u Crnu Goru je dobrodošao, ne samo zato što je ovde mesto njegovog rođenja, već i zato što se u Crnoj Gori njegova dela sa posebnom pažnjom čitaju i njegove besede slušaju. To što se čelnici DPS u njima prepoznaju u lošoj konotaciji, govori o tome da su svesni da su u Bećkovićevom stvaralaštvu oni negativniji deo današnje zbilje – smatraju u Demokratskoj narodnoj partiji.

NOVOSTI.RS