Alen Islamović i "Bijelo dugme"FOTO: PROMO / PROMO

„Pogledaj oko sebe. Oblaci kao nacrtani, zelenilo i mir, a sve što čuješ je cvrkut ptica, huk hladnog vetra s Plješivice i šum moje reke Une. Ima li lepše muzike?“ – ovako Alen Islamović opisuje imanje u svom rodnom Bihaću na kom uzgaja lešnike.

Novi Sad 79 b srpska nova godina goran bregovic i alen foto nenad mihajlovicFOTO: N. MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA
Novi Sad 79 b srpska nova godina goran bregovic i alen foto nenad mihajlovic

Sa 1800 stabala Alen je, naime, postao jedan od najvećih uzgajivača stabala lešnika u zapadnom delu BiH. Ali, ne bi se odlučio na ovaj korak da nije bilo njegove supruge, sa kojom ima dve ćerke. Marijana je ta koja je zaslužna za ovo čime se Alen danas, pored muzike, bavi. Iako mu je i u muzici bila velika podrška, jer to je ljubav koja traje od srednjoškolskih dana, za lešnike je upravo ona bila „pokretač“.

– Supruga je nasledila deo zemlje u Bihaću, a deo sam kupio. Razmišljali smo šta bismo mogli da zasadimo, a onda je analiza zemlje, bez koje ne možeš početi, pokazala da je ovo peskovito tlo kao stvoreno za uzgoj lešnika. Ovde je Una na samo nekoliko korak i tu je po svemu sudeći bilo njeno jezero pa je peskovito tlo i veoma pogodno za uzgoj ove biljke. Istraživali smo šta bismo mogli da gajimo, a inače o lešnicima nisam znao ništa osim što sam dolazio kao dete ovde da ih berem – ispričao je Alen za hrvatske medije.

– To je moj mir i moje zadovoljstvo. Ovamo dolazim posle svakog koncerta kako bih napunio baterije. Donesem ležaljku, natočim čašu vina i ne treba mi ništa više – otkriva Alen. To je sorta koju su još zvali i Titovi lešnici, zato što je Tito naložio svojim agronomima da mu uzgoje sortu koja bi mogla da uspeva u ovakvim područjima. To je poseban plod. Otkako sam u lešnicima često znam da kupim sve vrste čokolada s lešnicima i da ih operem kako kako bih okusio lešnik. Odmah znam da prepoznam koji je istarski, jer je cenjen u celoj Evropi. Mnogo je veći i ukusniji od ostalih. Kada naiđem na neku drugu sortu, čudim se kako sam to prije mogao da jedem, jer je ukus neuporediv s ovim krupnijim – ispričao je Alen.

Muzičar kaže da uskoro mora da počne sa zalivanjem, ali da je sve organizovano, tako da mu nište ne predstavlja problem.

– Sada dobjam oko sto kilograma ploda, stabla su još malena, ali računam da bih za nekoliko godina mogao imati unosan biznis. Prosečno stablo, kada je razvijeno, daje od pet do dvanaest kilograma lešnika. Već iduće godine uzgajaćemo i sadnice Lešnika s Une za tržište. Što se samog lešnika tiče, kupce nije nikakav problem pronaći – ispričao je Alen.

Ovo muzičaru inače nije prvi biznis koji je pokrenuo, a koji nema veze sa muzikom i estradom.

– Uvek sam se bavio još nekim poslom, mislim da je to jako važno – izjavio je jednom prilikom.

Pevač je nekada držao i poslastičarnicu, za koju je, kako je svojevremeno pričao, uspeo da dobije dozovlu da se u njoj toči alkohol, tako da je ona zapravo kolače imala reda radi. Osim toga imao i teniski klub.

– Imam četiri velike ljubavi u svom životu. Prva je porodica, druga rock and roll, treća moji lešnici, a četvrta tenis – rekao je Alen za „Index.hr“.

Inače, Alen Islamović, pevač „Divljih jagoda“ i poslednji pevač „Bijelog dumeta“ je i dalje jednako posvećen muzici. Izdaje svoj novi CD na kom sarađuje sa mnogim muzičarima, ali priznaje da mu je žao zašto se gajenja lešnika nije setio ranije, kako bi više uživao u ovoj lepoti.