MILAN ŽIVADINOVIĆ: Negativna selekcija, kompjuteri i starlete su zlo srpskog društva

Rijaliti i starlete su zlo srpskog društva i, nažalost, uzor mladim naraštajima. Uz to, i kompjuteri su veliko zlo. Otiđite u bilo koji lokal, videćete kako sede dvoje, troje ili više njih i svi kuckaju u mobilne telefone, nigde da čuješ lepu reč, razgovor. Gde je tu romantika?

RAZGOVARAO: Slobodan Milošević

Srpski fudbalski stručnjak Milan Živadinović je jedan od retkih koji nema dlaku na jeziku i taj oštar jezik ga je ponekad skupo koštao, ali on ne žali zbog toga. Mogao je poput mnogih da ćuti i zauzme neku od fotelja u srpskom fudbalu, ali on, kako i sam kaže, ne želi nikome da poltroniše već da stvari nazove pravim imenom, svidelo se to nekome ili ne. Razgovor sa srpskim bardom fudbala, kako ga mnogi nazivaju je uvek zanimljiv. I kad  sa Živom imate jednu temu na meniju, on je proširi  na celu paletu, pa vas dovede u situaciju da odaberete šta ćete da objavite.

Tako je bilo i ovog puta. Povod za razgovor bio je komentar na odluku FIFA da menja fudbalska pravila, a on nam je u intervjuu dao odgovor šta uništava srpsko društvo.

Živo, kako gledaš na aktuelnu situaciju u našem fudbalu, a i u društvu uopšte?

-SItuacija je katastrofalna. Posle petooktobarskih promena izvršena je negativna selekcija ljudi. Dođoše divlji, isteraše pitome. Nekada je seda glava bila simbol mudrosti i njihova se poštovala. Danas dođoše neki 30 – godišnjaci bez prakse i znanja i drmaju. Brzo se obogatiše. Vidiš samo: tašna, mašna, kamioni, avioni, vile na Dedinju, a ne znaju gde su šuplji. Odakle im to? Naš narod kaže : „Obraza nemaju, a guzici se ne boje“. Rade šta hoće, a ono što vredi sklonjeno je u stranu i ćuti. Ja nemam razloga za to i ne želim da ćutim. Ovde je novac postao zakon. Lopovi nam pokradoše zemlju. Nemaju dva zuba u glavi, a svaki od njih im „vredi“ po milijardu evra. Kako su to stekli? Sigurno poštenim radom! Ma, hajde molim te, ko je ovde lud? I kad pobesne, tako mladi i bogati,  jedini njihov cilj su starlete. Da se i tu pokažu.

Da se ti pitaš, šta bi uradio?

-Imao bih mnogo toga da uradim. Pre svega, ispitao bih poreklo imovine novokomponovanih biznismena i sve ono što je pokradeno vratio bih narodu. Zakon bi morao striktno da se poštuje.

A šta bi poručio Vučiću?

– Slušaj šta ti kaže tvoj bata Živa: Vučić ima dobre ideje, ali ima loše saradnike. Poručio bih mu da menja saradnike i da pooštri poštovanje zakona kako bi se lopovi našli iza brave.

Šta, po tvom mišljenju, ubija srpsko društvo?

– Upravo ta negativna selekcija ljudi. Dosta je više poslušnika i doušnika, hajde, molim te, da angažujemo stručnjake u svim sferama života. Jer šta možeš da očekuješ od mladog čoveka bez znanja i prakse, punog kao brod, nego da juri starlete i što ih više ima, to je veći dasa.

Živo, nisi u trendu. Starlete su danas jedan od statusnih simbola.

– Nisam u takvom trendu, niti ću da budem. Iskreno ti kažem, više volim prirodne usne, sise i dupe u odnosu na veštake. Ne znam šta ljude privlači ta plastika i koeficijent inteligencije paramecijuma. Napumpa usne i prći ih kao kokoška dupe, stavljaju implatante u sise veličine fudbalske lopte, ugrađuju zube od porcelanske wc šolje, napumpaju dupe i misle da su ribe. Nije to ni videlo ribe, to je veštačka lutka koju možete nabaviti u svakom seksi šopu. Rijaliti i starlete su zlo srpskog društva i, nažalost, uzor mladim naraštajima. Uz to, i kompjuteri su veliko zlo. Otiđite u bilo koji lokal, videćete kako sede dvoje, troje ili više njih i svi kuckaju u mobilne telefone, nigde da čuješ lepu reč, razgovor. Gde je tu romantika? Mlađe generacije vise na kompjuterima kod kuće i čestito ne znaju da komuniciraju.

Šta se desilo sa srpskim moralom?

– On je uništen! Guzica i sise ne postoje samo kod nas nego u celom svetu. Zašto nam baš to dođe u prvi plan?

A sad da pređemo na ono što sam hteo da te pitam. Naime, FIFA se zalaže da na SP u budućnosti učestvuje 48 reprezentacija. Šta kažeš na ovo?

-U celom svetu novac je došao do izražaja. Sve se svodi na trku za profitom. Što više para, to više igara. Očigledno je zanemaren kvalitet u odnosu na kvantitet, sve zbog tog nesrećnog novca. I kada su učestvovale 24 selekcije, bilo je dosta nezanimljivih utakmica, a tek sad mogu da mislim koliko će SP biti zanimljivije, odnosno dosadnije, ali bitan je finansijski efekat. Za nas je učešće 48 selekcija na SP prihvatljivo, jer ćemo se valjda u takvim okolnostima pojaviti na tako velikom takmičenju.

Tehnički direktor FIFA Marko van Basten zalaže se za nova pravila fudbalske igre i predlaže da se ukine ofsajd pozicija. Koji je tvoj komentar po tom pitanju?

– Da li to znači da će i „čičica“ od 80 godina moći da igra i da stoji na gol liniji, pri čemu se pridržava za stativu i da bude golgeter tima? Ma, hajde, molim te. Neka ekipe igraju sa tri špica u fazi odbrane i napada, i neka ekipa ima dobru sredinu terena, igrače koji znaju da se ubace iz drugog plana i da šutiraju sa 30 metara. Ne treba ukidati ofsajd poziciju jer će biti golova. Ukidanjem ofsajda bilo bi još nekvalitetnijeg fudbala.

Holanđanin zahteva ukidanje produžetka, ukidanje kartona i uvođenje vremenske kazne i izvođenje penala sa 25 metara, gde izvođač mora da se oslobodi lopte za osam sekundi. Šta kažeš na to?

– To sa penalima je iz američke prakse i ja sam to svojevremeno primenjivao, ali nisam nešto oduševljen. Ma, da ti Živa kaže: oni ne znaju šta će sa sobom i izmišljaju neke gluposti.

Dakle, smatraš da predložena pravila ne mogu uticati na poboljšanje kvaliteta fudbala. Zašta se onda ti zalažeš?

– Treba raditi na individualnom planu sa igračima, raditi na brzinskoj i opštoj izdržljivosti, usavršavati sistem igre. Ako pogledate treninge nekih ekipa, oni više liče na rehabilitaciju srčanih bolesnika. Nekada su Ivić i Osim forsirali igru četiri na četiri na celom terenu, a ovi današnji, nazovimo ih stručnjaci, forsiraju 20 na 20 na skraćenom prostoru. Smešno! Pravila nisu loša, loš je rad sa igračima. Ja bih jedino zabranio vraćanje lopte unazad.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *