POVODOM 70 godina od upokojenja Mileve Marić Ajnštajn (Titel,1875 – Cirih, 1948), generalni konzulat Srbije i Udruženje „Tesla Society“ u tom švajcarskom gradu pokrenuli su dve inicijative – da se na ciriškom univerzitetu, na kojem je Mileva studirala, postavi njeno poprsje, kao i da Narodna banka Srbije izda novčanicu sa njenim likom.

Kako je „Novostima“ u ponedeljak potvrđeno u našem konzulatu, ideja o novčanici nametnula se prošle nedelje kada su se, u organizaciji konzula Zorana Jeremića, Udruženja „Tesla Society“, Srpske pravoslavne crkve iz Ciriha i udruženja naših građana, na počivalištu Mileve Marić, na ciriškom groblju Nordhajm,prvi put okupili Milevini i Albertovi unuci i čukununuci.

– Idejno rešenje novčanice izradio je tim Udruženja „Tesla Society“ i ono je već prosleđeno Narodnoj banci Srbije, a mi čekamo odgovor – kazao je za „Novosti Petar Stojanović Kajzer iz tog udruženja

Stojanović, koji je 2004. godine otkrio grobnicu u kojoj Mileva Marić Ajnštajn počiva, napominje da nije presudno koja brojka bi stajala na novčanici. Najvažnije je, smatra on, da se novčanica s njenim likom pojavi „i da se na taj način oda pošta toj izuzetnoj ženi u godini u kojoj se navršava sedam decenija od njenog upokojenja“.

Pročitajte još: Novi Sad: Rekonstrukcija kuće Mileve Marić

Inicijativa o postavljanju biste, odnosno poprsja na zgradu Univerziteta u Cirihu na kojem je Mileva, kao tek peta žena u istoriji ove visokoškolske ustanove, 1896. godine najpre upisala studije medicine, a potom se prebacila na studije matematike i fizike, gde je i upoznala Alberta Ajnštajna,biće uskoro realizovana.

Mileva Marić Ajnštajn

Poprsje je već izrađeno u Beogradu i do kraja godine biće postavljeno na zdanje ciriškog univerziteta.