MINISTAR POPOVIĆ : Srbija će i dalje ulagati u Republiku Srpsku!

RAZVOJ EКONOMIJE КLJUČAN ZA STABILNOST SRPSКE

Lično ću se truditi da što više projekata koje finansira Republika Srbija bude usmereno na razvoj ovog kraja. Tu pre svega mislim na razvoj putne infrastrukture, ali i na podizanje proizvodne industrije

UGLJEVIК (Republika Srpska) – Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je opštine Ugljevik i Lopare u Republici Srpskoj i tom prilikom istakao značaj još tešnje ekonomske saradnje između Srbije i Republike Srpske u budućnosti.

Popović je naveo da je preduslov za napredak Republike Srpske stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora sa Srbijom.

„Naše veze su prirodne, jer smo svi pripadnici jednog, srpskog, naroda. Treba da udružimo naše potencijale i da kroz Sporazum o specijalnim paralelnim vezama razvijamo najbolju saradnju u ekonomiji, kulturi, nauci, novim tehnologijama. Ekonomija je ključna za stabilnost Republike Srpske“, rekao je Popović.

Tokom razgovora sa načelnikom opštine Lopare, Radom Savićem, ministar Popović je istakao da je ova opština, koja se nalazi u podnožju Majevice, čuvar Republike Srpske. „Lično ću se truditi da što više projekata koje finansira Republika Srbija bude usmereno na razvoj ovog kraja. Tu pre svega mislim na razvoj putne infrastrukture, ali i na podizanje proizvodne industrije“, rekao je Popović.

Ministar je ukazao da će upoznati ruske zvaničnike i investitore sa potencijalima za ulaganje u opštinu Lopare i celu Republiku Srpsku.

Nakon posete Loparama, ministar Popović je posetio Ugljevik gde se sastao sa načelnikom opštine Vasilijem Perićem.

Perić je ukazao da je ova opština jedna od najrazvijenijih u Republici Srpskoj po zaposlenosti i visini plata. On je izrazio zahvalnost ministru Popoviću na poseti i zatražio podršku ministra u jačanju tehnoloških kapaciteta ove opštine čiji je najznačajniji ekonomski resurs rudnik i termoelektrana Ugljevik.

Popović je istakao da je sektor informacionih tehnologija jedna od najuspešnijih privrednih grana u Srbiji i izrazio spremnost da pomogne Ugljeviku, ali i celoj Republici Srpskoj,  da razvija ovaj sektor po ugledu na Srbiju.

On je posebno ukazao na značaj stvaranja što većeg broja startap komapnija koje bi zapošljavale mlade inženjere i razvijale nove proizvode i usluge za potrebe lokalnu privredu, a pre svega u oblasti rudarstva i zaštite životne sredine. „To je način da zadržimo mlade u Ugljeviku“, rekao je Popović.

Ministar je pozvao rukovodstvo opštine da poseti jedan od regionalnih inovacionih startap centara u Srbiji i da u budućnosti, uz podršku Vlade Republike Srbije, ova opština uspostavi jedan takav centar na svojoj teritoriji. 

Tokom posete Republici Srpskoj, ministar Popović, koji je ujedno i lider Srpske narodne partije, sastao se u Ugljeviku sa predsednikom Srpske demokratske stranke Mirkom Šarovićem. Dvojica sagovornika istakli su privrženost razvoju najbolje saradnje između Srbije i Republike Srpske i očuvanju suvereniteta Republike Srpske na dejtonskim principima.

E.A.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *