Ministar pravde SAD osumnjičen da je imao kontakte sa Rusima

Američki ministar pravde Džef Sešons na meti je kritika danas, posle otkrića Vašington posta da se prošle godine tokom izborne kampanje dva puta sastao sa ruskim ambasadorom u SAD.

Ta otkrića bacaju novu senku na administraciju Donalda Trampa koji je više puta demantovao da je imao kontakte sa Rusijom. Rusiju je prethodna administracija optužila za mešanje u izbornoj kampanji 2016. godine.

Vašington Post je kasno sinoć objavio da se Džef Sešons, bivši senator koji je bio savetnik za spoljnu politiku i druga pitanja u Trampovoj izbornoj kampanji, sastao sa ruskim ambasadorom Sergejom Kisljakom u julu i u septembru prošle godine, što nije prijavio prilikom potvrdjivanja imenovanja za ministra pravde u Senatu.

U saopštenju objavljenom sinoć Sešons je napisao „Nikad se nisam sastao ni sa kakvim ruskim zvaničnicima da razgovaram o pitanjima kampanje. Nemam pojma na šta se odnosi ova optužba, ona je lažna“.

Bela kuća je potvrdila da je Sešons imao sastanke ali je navela da nije ništa loše uradio ocenivši da su oktrića Vašington posta novi „napad“ demokrata na Trampovu administraciju.

„Sešons se sastao sa ambasadorom u svom zvaničnom svojstvu“ senatora, rekao je jedan zvaničnik Bele kuće.

Tokom potvrdjivanja svog imenovanja u januaru Sešons je pod zakletvom pred Senatom rekao da nije imao kontakte sa Rusima.

Članovi Kongresa iz redova demokrata su odmah juče zatražili da se on povuče iz istrage o mogućoj umešanosti Rusije u izbornu kampanju 2016. godine, i da Kongres imenuje nezavisnog specijalnog isražitelja.

„S obzirom na lažne izjave Sešonsa o kontaktima sa ruskim zvaničnicima potrebno nam je specijalno telo da istraži moguće veze izmedju Rusije“ i članova Trampovog tima, rekao je demokratski senator Ron Vajden, član Odbora o obaveštajnim pitanjima u Predstavničkom domu.

Američki mediji medju kojima i Njujork Tajms su pisali, bez davanja dokaza, da su zvaničnici iz Trampove izborne kampanje imali kontakte sa zvaničnicima ruske obaveštajne službe pre izbora 8. novembra prošle godine.

Trampova administracija odbacuje navode o mešanju Rusije, što je takodje demantovala i Moskva.

Izvor: Beta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *