Ministarka pustila u rad najsavremeniji ultrazvučni aparat

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović posetila je danas Gornji Milanovac, i tom prilikom u Domu zdravlja pustila u rad najsavremeniji 4D ultrazvučni aparat.

Aparat je nabavljen kroz projekat dodele sredstava za podsticanje rađanja u Srbiji, a sredstva od 500 miliona dinara je dobila 61 opština.

Za nabavku ultrazvučnog aparata izdvojeno je pet miliona dinara, i to tako što je država izdvojila četiri miliona dinara, dok je lokalna samouprava iz sopstvenog budžeta dala još milion.

Ministarka Đukić Dejanović je izjavila da će aparat olakšati mnogo trudnicama koje su do sada morale da odlaze u Čačak ili Kragujevac na tu dijagnostiku.

„Aparat će omogućiti bolju dijagnostiku i to je put ka zdravijem materinstvu žena koje su trudne ili planiraju trudnoću“, rekla je Đukić Dejanović.

Ona je ukazala na lošu demografsku sliku u Gornjem Milanovcu gde se na 1.000 stanovnika rodi osam beba, a umre 16 ljudi.

Kako kaže, prosečna starost stanovništva je 44 godine, a očekivana dužina života je nešto viša nego u Srbiji, i za muškarce je 73, a za žene 78 godina.

4D ultrazvučni aparat bio je neophodan tom gradu, jer su trudnice do sada morale da odlaze u susedne veće gradove i da su često te preglede plaćale iz svog džepa.

Na inicijativu ministarke Slavice Đukić Dejanović u Dom zdravlja Gornji Milanovac uskoro će početi sa radom još jedan ginekolog.

Država je od ove godine počela da sprovodi mere populacione politike i to tako što se za prvo rođeno dete izdvaja 100.000 dinara jednokratno, za drugo dete dve godine roditelji dobijaju po 10.000 dinara mesečno, a za treće i četvrto narednih deset godina po 12.000, odnosno 18.000 dinara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *