MINUT ĆUTANJA ZA KRASIĆA: Skupština raspravlja o ZSO, Šešeljevoj presudi, padu vojnog aviona…

Minutom ćutanja preminulom narodnom poslaniku SRS Zoranu Krasiću, Skupština Srbije nastavila je sednicu na čijem je dnevnom redu set finansijskih zakona.

Na početku današnjeg dela sednice poslanici postavljaju pitanja vladi, što im je omogućeno u skladu sa Poslovnikom, svakog utorka i četvrtka.

Na sednicu se vratio i deo opozicionih poslanika koji su juče napustili salu, u znak solidarnosti sa šefom poslanika SDS Markom Ðurišićem kome je predsednica parlamenta izrekla četiri opomene i meru udaljenja sa sednice.

Ministar za rad Zoran Ðorđević obrazložio je juče prvu tačku dnevnog reda – Predlog zakona o planskom sistemu Srbije i pozvao poslanike da podrže i ostale zakonske predloge.

Taj predlog zakona, prema Ðorđevićem rečima, donosi se zbog potrebe da se uspostavi efikasan, transparentan, koordinisan i realističan sistem planiranja Srbije, koji pokriva sve ključne aspekte socijalne i ekonomske razvojne politike i potpomaže razvoju i rastu Srbije, autonomne pokrajine i lokalne samouprave.

Poslanici Skupštine Srbije postavljali su pitanja, a teme su bile Zajednica srpskih opština, pad vojnog aviona, ali i presuda lideru radikala Vojislava Šešelja.

Ðorđa Vukadinovića iz poslaničkog kluba Za spas Srbije – Nova Srbija pitao je kakva je procena Ministarstva odbrane i ministra o odgovornosti u vezi s padom vojnog aviona juče kod Kovačice, da li je reč o tehničkoj neispravnosti, o ljudskom faktoru, u šta, naveo je, ne veruje, jer je reč o visokoobučenim oficirima, ili o nečemu trećem.

Nesreće se dešavaju, ali treba učiniti sve da ih bude manje, rekao je Vukadinović te dodao da bi više voleo da se o nabavci vojne opreme ne piše u tabloidima, već da se radi nešto konkretno.

Njegovo pitanje za predsednika i premijerku je bilo i na temu Zajednice srpskih opština, uz opasku da je reč o „nekoj vrsti španske serije ili sapunice sa tzv. Zajednicom srpskih opština“, i uz konstataciju da se „ni na jednom mestu u Briselskom sporazumu ne pominje vlada ili država Srbija, ali se pominju Priština i kosovske institucije“.

On je upitao premijerku i da li misli da je vreme da se direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić odmori, odnosno povuče sa funkcije koju obavlja.

Poslanik Narodne seljačke stranke Marjan Rističević rekao je da očekuje izvinjenje od Vukadinovića zbog izjave u kojoj je ZSO nazvao sapunicom, jer to, kaže, za njega, a posebno za ljude koji tamo žive, nije sapunica, kao i izvinjenje što je pokušao ekspoataciju smrti pilota u jučerašnjem udesu vojnog aviona.

U vezi sa Zajednicom srpskih opština pitanje je imao i poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić, koji je pitao predsednika Vučića i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića „da li znaju šta su potpisali u Briselu i šta u sprihvatili potpisivanjem Briselskog sporazuma“.

„Da li znaju da su potpisivanjem Briselskog sporazuma prihvatili pravni sistem nezavisnog Kosova na severu Srbije? Da li znaju da su potpisivanjem Briselskog sporazuma potpisali još devet sporazuma koji su uglavnom bili na štetu Srbije“, pitao je Aleksić.

Poslanik SRS Nemanja Šarović pitao je šta će država da učini povodom jučerašnje presude Vojislavu Šešelju, jer je, kaže, nedopustivo da državni organi ne reaguju na bilo koji način na tu osudu.

On je dodao da presude Haškog suda nisu uperene protiv pojedinca već protiv Srbije i građana Srbije, te da presuda na samog Šešelja neće imati nikakvo posebno dejstvo, ali će imati na Srbiju.

Kako je rekao, presuda je protivpravna i nije zasnovana na činjenicama.

Rističević je još pitao i šta će vlada da preduzme povodom izjave poslanika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava

Žigmanova koji je, kaže, rekao da su državne strukture stajale iza zločina u Hrtkovcima i da je 1991-1992. godine ubijeno 25, a proterano 35.000 Hrvata iz Srbije.

Zatražio je da mu se dostavi spisak tih ubijenih Hrvata i da mu se odgovori da li su „ti Hrvati iz Hrtkovaca menjali kuće sa Srbima iz Hrvatske i te ugovore overavali u sudu“.

Dodao je da je Šešelj mogao da odgovara samo za verbalni delikt, koji je ukinut, a da u Hrtkovcima nikakvog zločina nije bilo.

Imao je pitanje i za one „koji učestvuju u niškim demonstracijama“, a u vezi sa niškim aerodromom: „Pošto je država dala 50 miliona za Klinički centar, pošto država ulaže u Niš, pitam demonstrante da li oni doživljavaju Srbiju kao svoj deo?“.

Predsednik Dveri Boško Obradović imao je pitanje za ministarku bez portfelja zaduženu za demografiju i populacionu politiku Slavicu Ðukić Dejanović i to na koji način planira da se pomogne u malim mestima, manjim opštinama i seoskim sredinama, kako tamo zadržati stanovništo, rešiti problem bele kuge i pomoći onima koji tamo žive.

Poslanicu Lige socijaldemokrata Vojvodine Nadu Lazić zanimalo je kada će biti osposobljnen sportski aerodrom „Čenej“ kod Novog Sada za manje putničke avione, a samostalna poslanica Aleksandra Čabraja pitala je kada će biti objavljeni svi ugovori u vezi sa aerodromom „Nikola Tesla“, niškim aerodromom „Konstanin Veliki“ i Er Srbijom.

Nakon dela predviđenog za postavljanje pitanja, poslanici su nastavili načelnu raspravu o finansijskim zakonima.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *