MIROSLAV MIŠKOVIĆ: NISAM DAO PARE RODIĆU!

Jedan od najbogatijih srpskih biznismena, osnivač i vlasnik „Delta holdinga“ Miroslav Mišković nije dao pare vlasniku „Adrija medija grupe“, odnosno dnevnog lista Kurir, Aleksandru Rodiću. Ovaj se Miškoviću nije ni obraćao za pomoć kada su mu računi prošle godine bili blokirani zbog poreskih dugovanja.

Miroslav Mišković, kome je u tom trenutku, u leto 2017. godine, trajalo su|enje pred Specijalnim sudom u Beogradu, nije se sastajao ovim povodom sa Aleksandrom Rodićem. Samim tim, nije bilo nikakvih pokušaja da na ovaj način vlasnik „Delte“ izdejstvuje za sebe i sina Marka oslobađajuću sudsku presudu, odnosno izbegne odlazak u zatvor zbog optužbi sa kojima se u pomenutom procesu suočavao. Njegova borba odvijala se pred pravosudnim organima, a nikako eventualnim sklapanjem ovakvih saveza.

Da podsetimo, kompaniji Aleksandra Rodića „Adrija medija grupi“ (AMG), po odluci Poreske uprave, prošlog leta su bili blokirani računi zbog poreskih dugovanja nastalih u ranijim godinama poslovanja. AMG je izdavač dnevnih novina Kurir, kao i još nekoliko štampanih izdanja, a u njenom sastavu je i portal Kurir.

S druge strane, Miroslav Mišković i njegov sin Marko uhapšeni su u decembru 2012. godine, a posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode. Tada su uhapšeni i direktor „Nibens grupe“ Milo Đurašković i njegovi saradnici.

Miroslav Mišković je prvobitno pred Specijalnim sudom osu|en na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara jer je, kako je tada saopšteno, pomogao sinu Marku da utaji porez od oko 320,3 miliona dinara, odnosno oko tri miliona evra. Istom odlukom, Mišković je oslobođen optužbi da je oštetio putarska preduzeća odnosno da je finansijskim poslovanjem izvlačio novac iz njih.

Odlučujući po žalbama, drugostepeni sud je potvrdio prvostepenu presudu u delu u kojem je Miroslav Mišković oslobođen optužbe da je bio saizvršilac u zloupotrebi službenog položaja. Taj sud je istim rešenjem ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje u delu u kojem je vlasnik „Delte“ osuđen zbog pomaganja u poreskoj utaji.

Sudi se ponovo jer prema oceni drugostepenog suda, „prvostepena presuda (u osu|uju}em delu) sadrži bitnu povredu odredaba krivičnog postupka budući da su u obrazloženju presude izostali razlozi o odlučnim činjenicama, a oni koji su dati u znatnoj su meri nejasni i protivrečni“. Tokom celog suđenja Mišković je negirao izvršenje bilo kakvog krivičnog dela.

Izvor: Republika.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *