MIROSLAV PAROVIĆ: Srbiji nudim novu politiku

Umesto referenduma za i protiv Vučića, nudim političku platformu trećeg puta jer se samo na taj način može obezbediti politička stabilnost koja je osnova za normalno društvo

 

Treća Srbija se na političkoj sceni države od pre izvesnog vremena pojavila kao jedna nova snaga koja, kako joj je samo ime govorilo, nudila treći put koji ne bi bio ni levo ni desno već samo u skladu sa interesima Srbije. U decembru prošle godine Treća Srbija se transformisala u Narodni slobodarski pokret, na čijem je čelu Miroslav Parović, koji je najavio i kandidaturu za predsednika Srbije na izborima 2. Aprila. O svojoj kandidaturi, transformaciji stranke na čijem je čelu i aktuelnoj politIčkoj situaciji u Srbiji u intervjuu za „Aferu“ govori lider Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović.
Šta je u osnovi Vašeg predizbornog predsedničkog programa i šta nudite građanima Srbije?

-Nudim koncept politički i vojno neutralne Srbije koja jača institucije i vraća vladavinu prava. Takođe nudim jedinstveno rešenje u vidu izgradnje srpskog kulturnog prostora kao naddržavne organizacije preko koje bi Srbija održavala uticaj na čitavom području gde smo kao narod stvorili i izgradili svoju civilizaciju. Aktivno radim i na snižavanju društvenih tenzija. Rečju, umesto referenuma za i protiv Vučića nudim političku platformu trećeg puta jer samo se na taj način može obezbediti politička stabilnost koja je osnova za normalno društvo.

Kakav rezultat očekujete na predsedničkim izborima?

-Za mene će pobeda biti već sama kandidatura i mogućnost da Srbiji predstavim novu politiku i da se kao najmlađi politički lider u zemlji i sam predstavim. Svaki glas izvučen iz referenduma ZA i PROTIV VUČIĆA biće veoma veliki uspeh, ali će to ujedno biti i glas za stabilnost Srbije.

Vaš predizborni slogan je „Aktivni patriotizam“. Šta to u stvari znači?

-Predizborni slogan je „Jedan od nas“, a sa druge strane aktivni patriotizam znači da sam lično veliki pobornik konkretnih dela umesto busanja u grudi i verbalnog takmičenja ko je veći Srbin. Na primer, sa svojim timom sam Banjaluci darovao spomenik Stefana Nemanje koji sada krasi centar tog grada i simbolizuje srpsku državnost, a za razliku od mnogih koji Srpsku samo spominju zarad dnevnopolitičkih poena.

Ukoliko postanete predsednik Srbije, šta bi bio Vaš prvi državnički potez?

-Pokretanje diplomatske misije sa ciljem obezbeđivanja političke i vojne neutralnosti Srbije. Ovo je primarno jer je to stabilna tačka na kojoj možemo ostalo koncipirati. Ovako danas imamo situaciju da se krećemo u jednom krajnje nedefinisanom pravcu.

U slučaju da dođe do drugog kruga i da u njemu budu Aleksandar Vučić i neko od predstavnika opozicije, koga će podržati Narodni slobodarski pokret?

-Hajde da sačekamo da se prvi krug izbora završi. Ono što je sigurno, mi nikada ne možemo da podržimo bilo koga ko aktivno ne doprinosi stabilizaciji zemlje.

Pripadate političarima mlađe generacije. Kako vidite rešavanje problema nezaposlenosti i odlazaka mladih iz Srbije?

-To je jedan od najvećih problema Srbije. Najveća stopa nezaposlenosti je u životnoj dobi od 18 do 35, a to su najpotentnije godine i godine u kojima svaki čovek gradi svoju budućnost. Iz činjenice da upravo te generacije najviše odlaze u inostranstvo jasno možemo zaključiti da se na taj način troši budućnost ove zemlje. Prvi korak ka rešavanju tog problema je da novi i mlađi ljudi dođu u poziciju društvenog i političkog uticaja jer će se na taj način pokazati da je društvo krenulo da daje šansu mladima, a upravo je ona ključna i opredeljuje ljude da odu ili ostanu.

Kako rešiti pitanje Kosova, šta je Vaš stav?

-Kombinacijom diplomatije, snažne podrške opstanku Srba na KiM i velikog kulturološkog rada i ubacivanja Kosova u glave i srca novih generacija. Nikada se ne sme zaboraviti da smo se mi, Srbi pod vođstvom patrijarha Čarnojevića gotovo potpuno raselili sa Kosova, ali smo ga zadržali u kulturi i čim se ukazala prilika, vratili smo ga u državni sastav.

Kuda Srbija treba da stremi, EU, Rusiji ili neutralnosti?

-Srbija treba da bude politički i vojno neutralna država. Mi imamo potencijal da budemo put saradnje između Istoka i Zapada i taj potencijal da smo najveći i najorganizovaniji narod na putu od Berlina do Istambula konačno moramo iskoristiti na pravi način.

Kako vidite saradnju Srbije i Republike Srpske ukoliko dođete na čelo Srbije?

-Srbija mora biti garant opstanka Srpske, a ja bih maksimalno jačao ekonomske i kulturuloške veze dve srpske države.

Kako ocenjujete mandat i učinak odlazećeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića?

-Mislim da je Tomislav Nikolić bio isuviše protokolaran. Istina, predsednička ovlašćenja nisu velika, ali je politički legitimitet predsednika najveći, imajući u vidu da se jedini direktno bira.

Srećko Milovanović

Mi smo avangarda

Niste ni levica ni desnica. Gde je zapravo mesto Vašeg pokreta na političkoj sceni Srbije?

-Spadamo u red avangardnih političkih organizacija jer baštinimo ideje resuverenizacije i antiglobalizma. Danas više nema podele na levicu i desnicu već na globaliste i suvereniste.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *