Mišković nas truje bajatim paštetama!

Miroslav Mišković prodaje nam bajate paštete, čiji je rok trajanja istekao, a njihovo konzumiranje može biti opasno po zdravlje.

U prodavnici Miškovićeve firme „Juhor“ u strogom centru Beograda (ugao Kosovske i Vlajkovićeve) juče su na akciji (kupiš dve, dobiješ treću gratis) nudili ćureće paštete delikata po 14,99 dinara za komad. Problem je, međutim, što je ovim paštetama rok istekao još u ponedeljak 5. marta. Brend delikata inače proizvodi upravo „Juhor“, fabrika mesnih prerađevina koja posluje u okviru „Delta holdinga“.

Redakciji se javilo nekoliko čitalaca Srpskog telegrafa. Oni su, privučeni niskom cenom, kupili ove paštete, a onda se bukvalno šokirali kada su došli kući i pogledali rok trajanja. Naša ekipa otišla je do „Juhorove“ prodavnice i uverila se da prodaju robu sa isteklim rokom. Kupili smo tri ćureće paštete i na sve tri je rok bio do 5. marta. Kao dokaz imamo i fiskalni račun.

– Prošle nedelje sve „Juhorove“ paštete u toj radnji prodavale su se za 9,99 dinara po komadu. Tada je do isteka roka ostalo još nekoliko dana. Kada sam ove nedelje video da su na akciji i da je cena promenjena, pomislio sam da su doneli novi kontingent, a da su povukli one stare, sa isteklim rokom. Tek kada sam došao kući video sam da je rok uveliko prošao – rekao nam je Nikola Marković (67), koji često kupuje u „Juhoru“, ali kaže da više sigurno neće ući u tu prodavnicu.

Kako kažu nutricionisti, pokvarene i bajate paštete mogu biti izuzetno opasne.

– Mesne prerađevine ne preporučuju se nikako čak ni pri kraju roka, a kamoli kada istekne. Ono što zabrinjava je što se u poslednje vreme na tržište izbacuju proizvodi na kojima ne stoji ni datum isteka roka, nego formulacija „preporučljivo upotrebiti do…“, čime proizvođači pokušavaju da se ograde – navodi Branka Mirković, nutricionista, i dodaje:

– Pašteta koja se pokvari je jako opasna, uzrokuje stomačne i metaboličke probleme, može dovesti do trovanja.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *