MISLILI STE DA JE VIŠE NEMA: Jugoslavija i dalje igra basket, a tu je i Saša Đorđević!

Pet hiljada kilometara od Balkana, u dalekim Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u amaterskoj ligi Lopta iznad svega učestvuje ekipa Jugoslavije.
Ekipu čine basketaši sa prostora bivše Juge koji rade uglavnom u Abu Dabiju i Dubaiju. Sve ih spajaju ljubav prema narandžastoj lopti i nostalgija. Najpre su se zvali Soul kru, a kako je ekipa sastavljena „od Vardara, pa do Triglava“, odlučili su se da promene ime.

– Igraju ljudi iz regiona SFRJ, a ove sezone smo imali i jedno pojačanje iz Maroka. Dali smo mu dvojno državljanstvo, ha-ha… Svi rade u Emiratima, Dubaiju ili Abu Dabiju. Zna se, nismo baš svi u formi, mnogi su se tokom lige ženili i putovali, pa kad se vrate, bude koje kilo viška – kaže za BBC plejmejker Aleksandar Milanović.

I nije samo da igraju već su jedan od najboljih timova lige. Baš kao i u vreme prave Jugoslavije, predstavljaju strah i trepet za ostale rivale.
– Kažu nam i Amerikanci da igramo najlepšu košarku u ligi – otkriva Zagrepčanin Vladimir Karmelić i uz smeh dodaje:

– Često čujemo: „Eh, šta bi bilo da ste vi Jugosloveni ostali zajedno?!“ Imamo najbolje ideje i protok lopte, ali uvek ispadnemo u polufinalu jer nas sudije pokradu. Fizikalije su nam najveći problem. Afrikanci i Amerikanci su prirodno napucani, ali mi to na mozak odrađujemo.

Da sve bude u znaku nekadašnje košarkaške sile, pobrinuo se i jedan košarkaš Jugoslavije sa Bliskog istoka – Saša Đorđević. Nije originalni Sale nacionale, ali je s njim simbolika potpuna.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *