MMF pohvalio ekonomske rezultate Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Vašingtonu sa direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard o saradnji te međunarodne finansijske institucije sa našom zemljom, koja je, kako je ocenila direktorka MMF-a, zemlja za primer.

Brnabić i Lagard su razgovarale o novom sporazumu MMF-a i Srbije koji će se sprovoditi 30 meseci. Aranžman je isključivo savetodavni i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava, što je potvrda dobrih ekonomskih rezultata koje je Srbija do sada ostvarila.

Premijerka je naglasila da je Srbija u prethodnom, uspešno sprovedenom trogodišnjem aranžmanu, koji je sklopljen sa MMF-om, pokazala da je sposobna da nadmaši mnoge od svojih makroekonomskih ciljeva.

– Program jeste bio težak, ali nam je mnogo pomogao. Srbija je sada potpuno drugačija zemlja, naglasila je ona i iskazala zahvalnost direktorki MMF-a na tome što je aranžman koji je odobren Srbiji napravljen prema potrebama naše zemlje, kaže premijerka.

Brnabić je podsetila na to da je prethodna vlada započela i završila fiskalnu konsolidaciju i makroekonomsku stabilizaciju, a da je zadatak ove vlade da postigne brži rast BDP-a.

– Radićemo na tome i potrebna nam je vaša podrška, jer želimo da Srbija bude još bolja zemlja za život i poslovanje, podvukla je predsednica Vlade i navela da će prioritet biti reforma javnih preduzeća, poručuje Brnabićeva.

Dodaje da je Srbiji potrebna pomoć kako bi se poboljšala efikasnost investicija u velike infrastrukturne projekte, i da želi da se poveća broj investicija koje su zasnovane na inovacijama i oslanjaju se na nauku, istraživanje i razvoj.

Prema njenim rečima, želimo da promenimo ekonomsku paradigmu i gradimo ekonomiju koja kreira dodatnu vrednost.

Direktorka MMF-a je potvrdila da delegacija te finansijske institucije dolazi u Srbiju u septembru, kada će se razgovarati o nastavku reformi.

U skladu s tim, Brnabić je podvukla da Srbija nastavlja sa sprovođenjem ekonomskih reformi, jačanjem institucija i unapređenjem konkurentnosti, što je ključno za osiguranje dugoročno održivog privrednog rasta i približavanje standardima EU.

Lagard je pohvalila i srpsku IT industriju, ističući da je bila pozitivno iznenađena rastom njenog izvoza od 30 odsto godišnje, navodeći da je premijerka Brnabić u tome dobro prepoznala mogućnost rasta i povećanja konkurentnosti srpske privrede.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *