MOGERINI PORUČILA BEOGRADU I PRIŠTINI: Prekinite lobiranja do rešenja!

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i posrednica u dijalogu Beograda i Prištine Federika Mogerini predložila je obema stranama da kosovske vlasti prvo ukinu takse na srpske proizvode, a da onda nastupi moratorijum u lobiranju i jednih i drugih do postizanja rešenja u dijalogu – saznaju „Novosti“.

To bi značilo da Beograd stane sa iznošenjem argumenata kod država koje su priznale nezavisnost Kosova da tu odluku promene, a da Priština prekine da traži nova priznavanja. Ipak, ovaj apel Mogerinijeve, koji je ona iznela i na sastanku u Berlinu, po svemu sudeći, neće imati odjeka, jer Priština ne pokazuje volju da povuče takse. To se može zaključiti po rečima predsednika tzv. kosovske skupštine Kadrija Veseljija da je „promenio mišljenje o suspenziji odluke o taksama na 120 dana“, za šta se zalagao, i da sada smatra da takse treba da ostanu.

Drugo, iz Prištine stižu poruke „kako se radi“ sa državama poput Čilea, Argentine, Brazila.., da i one priznaju Kosovo, a to Beograd, sasvim sigurno, neće gledati skrštenih ruku. Kako je „Novostima“ potvrđeno, naši zvaničnici će i dalje zemljama koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost srpske pokrajine sugerisati da tu svoju odluku preispitaju i da je ponište ili suspenduju dok se dijalog ne okonča. Takođe, one države koje nisu do sada stale na stranu Prištine, Beograd će pozivati da zadrže statusno neutralnu poziciju do postizanja rešenja.

Još prošlog novembra šef diplomatije Ivica Dačić saopštio je kako zapadne zemlje traže od Srbije da obustavi diplomatsku akciju kojom uspešno uspeva da utiče na države koje su priznale tzv. Kosovo da taj stav ponište. Kako je Dačić tada izneo, te inicijative, iz perspektive Zapada, tumače se kao „narušavanje dijaloga“ i „iritiranje Albanaca“.

Izvor: Novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *