MOSKVA PORUČILA ZAPADU: Setite se sudbine Golijata kada je pokušavao da ima vlast!

Zapad postaje orvelovska verzija sam po sebi u svojim očajnim pokušajima da se drži sile, rekao je šef službe za obaveštajne poslove Ruske Federacije. Ako se ovako nastavi, Zapad se može suočiti sa sličnom sudbinom kao biblijski Golijat.

Sergej Nariškin, šef ruske službe za obaveštajne poslove, održao je konferenciju o međunarodnoj bezbednosti u Moskvi. On je optužio Zapad i Sjedinjene Države, posebno da nisu priznale da više ne mogu da diktiraju svoju volju ostatku sveta.

„Zapadne nacije ne mogu i neće da se suoče sa istinom i priznaju da se njihov uticaj, koji je nekada bio neosporan, sada smanjuje. Oni i dalje pokušavaju da izgrade odnose sa drugim narodima na osnovu starih principa ukorenjenih u kolonijalizmu, na prinudi i diktatu.“, rekao je Nariškin.

Ruski zvaničnik danas je nazvao „zapanjujuće licemernim“ zapadne metode projektovanja vlasti.

„SAD pokušavaju da maskiraju brutalni američki diktat kao „evroatlantsku“ ili „međunarodnu“ solidarnost. Današnji američki sistem međunarodnih odnosa se zasniva na prisili i ucenama“, rekao je Nariškin, pozivajući se na nedavno proterivanje ruskih diplomata kao oštar primer ovakvog pristupa.

On se osvrnuo i na trovanje bivšeg dvojnog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke na britanskom tlu prošlog meseca. Nakon što je Velika Britanija optužila rusku vladu da je orkestrirala zločin, London i njegovi saveznici proterali su preko 100 ruskih diplomata. Nariškin je saopštio da su trovanje „zakuvale“ britanske i američke obaveštajne službe. Rekao je da je nespremnost nekih evropskih naroda da se pridruže ovim proterivanjima znak da se sistem „vazalizacije“ Vašingtona raspada.

U svojoj aroganciji „SAD sve češće podsećaju na biblijskog preterano snažnog Golijata, koga je ubio mladi David“. Globalna zajednica treba da obrati pažnju na tu priču, istakao je zvaničnik – inače napetost između Zapada i Rusije može dovesti do „nove karibske krize“.
Zapad je optužio Rusiju sa divljim optužbama, jer to smatra pokretačem promena u svetu, rekao je ruski zvaničnik. Sada Vašington ima „fikciju“ u borbi protiv „nepostojeće ruske pretnje“, a oblici ove borbe postali su „smešni“, kaže šef obaveštajne službe.

„Politika nikada nije bila pošten posao. Ali količina i priroda laži koji su danas podstaknuti u pokušaju opravdanja zapadne hegemonije je bez presedana „, rekao je on. Prema Nariškinu, Zapad koristi Orvelovu „dvostrukost“, koristeći reči suprotno njihovom pravom značenju kako bi opravdao svoju politiku.

„Situacija je kontraintuitivna i stvarno opasna“, upozorio je on.

„Toliko puta su veliki razgovori o ljudskim pravima i demokratiji pratile vojne intervencije na suverene nacije. Te nacije su pale u krvavi haos gde nisu imale mesta za takvo osnovno pravo, kao pravo na život. Tokom protekle dve decenije stotine hiljada nevinih ljudi postalo je žrtva NATO agresije u Evropi, na Bliskom istoku i severnoj Africi“, naglasio je on.

Postoji velika potreba da se „resetuje sistem međunarodnih odnosa kako bi to funkcionisalo“. To bi zahtevalo od zemalja da napuste dvostruke standarde i „počnu govoriti na zaista zajedničkom jeziku čovečanstva, pre nego što bude prekasno“.

Nariškin je govorio na ceremoniji otvaranja 7. Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti. Na velikom događaju u ruskoj prestonici prisustvuju delegacije iz 95 zemalja.

Izvor: Vostok

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *