NAJIŠČEKIVANIJA SRPSKA SERIJA DOŽIVELA POTPUNI FIJASKO: Ovo su katastrofalne greške u „Nemanjićima“!

Serija „Nemanjići-rađanje kraljevine“ bila je dugo najavljivana kao svojevrsni spektakl i prava poslastica za ljubitelje srpske istorije, međutim prva epizoda je bila pravi fijasko, sudeći po komentarima.

Društvene mreže gore od negativnih kritika i teško je pronaći bilo šta pozitivno u istim, a mnogi su pronašli i kardinalne greške u ekranizaciji priče o bogatom i važnom delu srpske istorije.

Ono što je mnogima zasmetalo više od svega jeste specifičan jezik kojim se u seriji govori. Naime, uši paraju reči koje mi danas često upotrebljavamo, ali su za taj istorijski trenutak bile nepojmljive, a stižu iz turskog, mađarskog, nemačkog, ruskog jezika (nastale su u kasnijem istorijskom periodu).

Rečenice poput: „Uvaliće nam debelu vizantijsku princezu“ i „Sviđaš mi se, imaš petlju“ nisu mogle da ne nasmeju i ne začude veliki broj gledalaca, a mnogi tvrde da je ovakvom upotrebom jezika oskrnavljena dragocena istorijska tema.

Druga zamerka tiče se izbora glumica – publika masovno tvrdi da role nisu dobro podeljene, te da je u određenim momentima gluma veoma usiljena i da deluje kao recital.

Mnogi su ovo ostvarenje uporedili sa filmom „Banović Strahinja“ koji je star gotovo četiri decenije, urađen sa daleko manjim budžetom i tehničkim mogućnostima, a ipak ima veću težinu. Takođe, došlo je do poređenja i sa ostvarenjem iz 1989. godine „Boj na Kosovu“ koje je godinama hvaljeno jer je zadržalo autentični duh vremena.

No, tu nije kraj optužbama – mnogi su se osvrnuli i na neverovatnu količinu novca koja je uložena u ovaj serijal. Postoje tvrdnje da je u „Nemanjiće“ uložen pravi holivudski budžet – više od 3 miliona evra, ili ti preko 250.000 evra po epizodi, a da ta impozantna svota ni na jedan način nije opravdana.

Tviter se doslovce usijao od količine negativnih i besnih komentara na račun serije i odluke da se ona uopšte emituje.

Izvor: Kurir

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *