NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: Ove 3 namirnice koje možete nabaviti zaustavljaju razvoj tumora

Krstasto povrće može biti ključ za zaustavljanje progresije i recidiva raka.

Istraživači sa Državnog univerziteta u Južnoj Dakoti (SDState) izvestili su da jedinjenje iz krstastog povrća nazvano fenetil izotiocijanat (PEITC) može zaustaviti stvaranje tumora i metastaze koji nose transplantovane matične ćelije karcinoma (CSC).

PEITC takođe može zaustaviti širenje kultivisanih CSC-a, koji su u velikoj meri umešani u recidiv tumora. Ova otkrića sugerišu da bi PEITC mogao u velikoj meri koristiti pacijentima i preživelima od raka.

Krstasto povrće spada u porodicu Brassicaceae i dolazi u raznim bojama, oblicima i veličinama. Oni čine odličan dodatak zdravoj ishrani jer su niskokalorični, ali bogati osnovnim hranjivim sastojcima, kao što su vitamini C, E i K i folati.

Takođe su odlični izvori vlakana i fitonutrijenata koji pomažu u borbi protiv različitih bolesti. Osim antioksidansa i protivupalnih beta-karotena, luteina i zeaksantina, krstasto povrće sadrži i jedinjenja protiv raka koja se nazivaju glukozinolati.

Glukozinolati su organska jedinjenja koja sadrže sumpor. Oni nisu odgovorni samo za oštru aromu krstastog povrća već i za njihov gorak ukus.

Unutar tela, glukozinolati se razlažu enzimom zvanim mirosinaza, koji se aktivira kada se krstasto povrće seče, ili žvače. Mirosinaza izaziva oslobađanje aktivnih jedinjenja iz glukozinolata, kao što su indoli, nitrili, tiocijanati i izotiocijanati.

Studije su otkrile da ova jedinjenja mogu sprečiti rak ili se boriti protiv njega neutrališući molekule koji uzrokuju rak, smanjujući upale, inhibirajući proliferaciju ćelija karcinoma i štiteći ćelije od oksidativnog oštećenja.

Krstasto povrće poput brokolija, kupusa i karfiola bogato je glukozinolatom poznatim kao glukonasturtiin (GNST). Delovanje mirosinaze na GNST generiše jedinjenje koje sadrži sumpor zvano PEITC, koje pokazuje antikancerogeno delovanje.

U studiji objavljenoj u časopisu Cancer Research, istraživači su otkrili da je PEITC u potpunosti negirao efekte N-nitrosobenzilmetilamin (NBMA), selektivnog kancerogenog ezofagealnog pacova.

Oni su saopštili da su životinje lečene PEITC-om pre i tokom izlaganja NBMA razvile 99 do 100 procenata manje tumora jednjaka nego nelečeni pacovi, sugerišući da je jedinjenje snažni inhibitor stvaranja tumora. Pretkliničke studije su takođe otkrile da PEITC vrši značajne antikancerogene efekte čak i u vrlo niskim koncentracijama.

Prema nedavnim studijama, matične ćelije raka čine mali deo svih tumora. Ove ćelije koje iniciraju tumor nisu samo sposobne za samoobnavljanje, već takođe mogu dovesti do heterogenih loza malignih ćelija.

Zbog ovih sposobnosti, istraživači pripisuju stvaranje, otpornost na lekove i metastaze malignih tumora CSC-ima. Ove ćelije su takođe postale važne mete novih pristupa protiv raka zbog njihovog učešća u recidivu raka.

Da bi utvrdili da li PEITC vrši isti efekat na CSC kao i na ćelije karcinoma, istraživači SDState-a su kultivisali matične ćelije karcinoma izvedene iz humane ćelijske linije raka grlića materice (hCSC) i izložili ih PEITC-u.

Zatim su procenili efekat tretmana PEITC na proliferaciju ćelija primenom različitih tehnika, uključujući protočnu citometrijsku analizu i bojenje ćelija.

Za svoj eksperiment in vivo, istraživači su ubrizgavali neobrađene ili pre-tretirane PEITC hCSC u ne-gojazne, dijabetične i teško imunodeficijentne miševe. Zatim su sakupili uzorke krvi i tkiva nakon 21 dana i sproveli histopatološke i biomarker analize kako bi utvrdili efekat PEITC na razvoj tumora.

Istraživači su izvestili da PEITC inhibira širenje kultivisanih hCSC na način koji zavisi od koncentracije i vremena. Takođe su primetili da je anti-proliferativna aktivnost PEITC-a uporediva sa delovanjem leka, salinomicina, za koji je poznato da ubija CSC.

In vivo, istraživači su otkrili da PEITC predtretman hCSC značajno inhibira stvaranje tumora kod miševa. Primetili su samo metastaze na plućima kod miševa kojima je ubrizgan nelečeni hCSC.

U međuvremenu, analiza biomarkera otkrila je da PEITC povećava ekspresiju proteina uključenih u apoptozu, sugerišući da jedinjenje pospešuje smrtnost CSC.

Na osnovu ovih nalaza, istraživači su zaključili da se PEITC može koristiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim terapijama za poboljšanje ishoda lečenja pacijenata sa rakom.

Jedenje više krstastog povrća poput brokolija, karfiola i kupusa takođe može pomoći preživelima od raka da spreče njegovu ponovnu pojavu.

Webtribune.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *