Najuspešniji projekat porodice Haradinaj: MELIZA MENJA PACOLIJA

Iako smo navikli da prezime Haradinaj nose uglavnom oni koji su poznati po krvavim zločinima nad srpskim civilima sa KiM, trgovini narkotika i oružja, reketiranju albanskih biznismena u južnoj srpskoj pokrajini, nova vlada u Prištini nam sprema veliko iznenađenje. Na čelu ministarstva spoljnih poslova, umesto  Beđeta Pacolija, naći će se Meliza Haradinaj-Stubla, bivša savetnica Ramuša Haradinaja.

Meliza se na političkoj sceni KiM nije pojavila juče, ali najviše pažnje privlače njen izgled i zvučno prezime. U pojedinim albanskim medijima se moglo pročitati da ona i Ramuš Haradinaj nisu u krvnom srodstvu, ali previše slučajnosti upućuje da ipak jesu. No, ko je buduća ministarska spoljnih poslova tzv. Kosova?

Meliza Haradinaj-Stubla rođena je 1984. godine u Prištini. U rodnom gradu završila je osnovnu i srednju školu. Diplomirala je  na Američkom Univerzitetu na Kosovu (AUK), na smeru javna politika, a posdiplomske studije završila je na prestižnom britanskom Univerzitetu u Oksfordu, odsek diplomatija. Udata je i ima dvoje dece, sina i kćerku. Kako se navodi u zvaničnoj biografiji, govori albanski, engleski i srpski jezik. Sudeći prema fotografijama koje su se ranije mogle videti na društvenim mrežama, dok nije isključila profile, zajedno sa porodicom živela je na relaciji Priština-London. Nakon povratka sa postdiplomskih studija, kao mlada nada Ramuševe Alijanse za Budućnost Kosova bila je poslanik Skupštine grada Prištine (od 2009.do 2013.g). Osnovala je Institut Kosova za diplomatiju koji zastupa interese tzv. Kosova u međunarodnoj zajednici. Nalazi se u samom vrhu Ramuševe stranke, a tokom njegovog poslednjeg premijerskog angažmana, pripalo joj je mesto savetnika. Iako se u medijima spekulisalo da je u srodstvu sa Haradinajem ili ne, upućeni tvrde da jeste, ali da nije reč o bliskom krvnom srodstvu.

Meliza Sa Ramusevom zenom novinarkom Anitom Mućaj Haradinaj.png

-Haradinajevih nema mnogo na Kosovu, ali su skoro svi poznati- šapuće se i dodaje da se među poslanicima njegove stranke u Skupštini tzv. Kosova nalaze njegovi prijatelji, rođaci i komšije iz  rodnog sela Glođane. Za ovu lepu plavušu vezuju se i pojedini skandali, koji prete da uprljaju njenu blistavu karijeru. Navodno, dostavila je lažan izveštaj o imovini kosovskoj Agenciji za borbu protiv korupcije. Navela je da poseduje jedan stan od 112 metara kvadratnih, dva automobila marke ’’rendz rover’’ i ’’bmw’’, koji se vode na ime njenog supruga i ručni sat u vrednosti od 11.000 evra koji je dobila na poklon. Međutim, ispostavilo se da lepa Melisa ima i privatni biznis u Londonu, odnosno da je vlasnik kompanije ’’IN MIDDLE LTD’’. Zbog tog ’’propusta’’ Osnovni sud u Prištini izrekao joj je novčanu kaznu i osudio je na uslovnu kaznu od osam meseci zatvora. Ona je tvrdila da ništa nije uradila na svoju ruku, već da je postupala u skladu sa onim što su joj savetovali poznati britanski advokati.

Druga afera koja čini pomalo gorkim njen politički  život, jeste to što je mediji na albanskom prozivaju da je državnim novcem plaćala ’’rum servis’’, ručkove, večere i tome slično u prestižnim svetskim hotelima, te da je kosovski budzet oštetila za 20.000 evra. Podsećamo, za slične malverzacije sa novcem iz budzeta optuživali su i Ramuša Haradinaja; Možda ima istine u onoj staroj ’’krv nije voda’’, a možda je sve i slučajnost.

Zli jezici tvrde da se na prestžnom britanskom univerzitetu nije usavršavala zahvaljujući stipendiji, kako sama tvrdi, već novcu familije Haradinaj, čiji je Meliza  najuspešniji projekat. Takođe, kako navode izvori našeg lista, ova plavuša bi se mogla naći i na čelu stranke Ramuša Haradinaja, i to vrlo skoro. Odavno se šuška da je Haradinaju vreme za političku penziju, podrazumeva se, uz dogovor sa zapadnim mentorima, koji se mogu odlučiti i da ga pošalju u zatvor. Bilo kako bilo, nije gubio vreme, nego je tražio adekvatnog naslednika. Šuškalo se da bi to mogao biti njegov mlađi brat Daut.

Međutim, činjenica da mlađanog Dauta ipak ’’muče’’ ratna i kriminalna prošlost, kao i  to što  ima preku narav, Haradinaj je odustao od te ideje. A možda i napravio sjajan marketinški trik! Poznato je da njegovoj stranci pristupaju ratni veterani, ljudi željni rata i srpske krvi, kontroverzni biznismeni…U slučaju da predsednica Alijanse za budućnost Kosova postane Meliza, sigurno, privući će mnogo mladih i ambicioznih ljudi, koji maštaju o nekom novom, drugačijem i svetskom Kosovu. A sudeći po njenoj biografiji, ona je ta, jer odudara od stare garde kosovskih političara. Meliza je oštar protivnik razmene teritorija, što je svojevremno i poručila Kurtiju.

-Izgubio si svoju šansu da pomogneš Kosovu, Aljbine. Onog trenutka kada si ostavio Ramuša da se bori sam protiv podele, predaje suvereniteta naše države Srbiji, protiv svrgavanja naše vekovne žrtve, protiv nove ratne tragedije-istakla je i upitala Kurtija zašto on svoju decu ne podiže na Kosovu? Meliza Haradinaj-Stubla bila je i oštar protivnik ukidanja taksi, a za naš narod i državu nema lepih reči. Aleksandra Vučića, Ivicu Daćića i Aleksandra Vulina voli da nazove ’’velikosrpskom ksenofobičnim triom’’.

Meliza Haradinaj, novi ministar spoljnih poslova

U novoj vladi, koju će činiti koalicija Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i ’’Nisme’’, Haradinajevoj stranci će pripasti četiri ministarstva. Na njegov predlog, Meliza se će se naći na čelu Ministarstva spoljnih poslova u Prištini. Mlađani i preki Daut, koji  se hvališe titulom generala terorističke UČK, nije predložen ni za jednu jedinu funkciju u novoj vladi.

Da se u Prištini sprema smena političara, odavno smo znali. Međutim, ne treba se unapred radovati, sve dok je stara garda na slobodi; Niti sumnjati da će lik lepe Melize biti samo maska, dok će iz senke vući konce Ramuš Haradinaj i njegovi ratni saborci.

Milica DIVAC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *