NAJVEĆI HRIŠĆANSKI PRAZNIK U ZATVORU: Osuđenici farbali jaja i poštovali vaskršnji post

Sveštenici služili pred osuđenicima liturgiju, u većini kazneno-popravnih zavoda u Srbiji izgrađene su crkve i kapele

Osuđenici koji služe kazne u srpskim zatvorima i ove godine su svečano obeležili najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

Svi osuđeni su, u skladu sa zakonom, mogli u potpunosti da ostvare svoja verska prava. Stoga, na dan Vaskrsa, u zavode su dolazili sveštenici i služili svetu liturgiju.

– Sveštenici koji obavljaju službu duhovnika u srpskim zatvorima dolazili su i služili svetu liturgiju tamo gde postoje crkve i kapele, a većina ustanova ima izgrađene crkve i kapele. U ostalim ustanovama u kojima postoje odgovarajući verski prostori sveštenici su dolazili da pričešćuju i služe odgovarajuće molitve – navode iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.
Kako kažu, u zavodima se svake godine uoči Vaskrsa farbaju jaja.

– Farbana jaja, simbol vaskrsenja, ne samo da su se farbala u samim zavodima već su ih donosili i članovi parohijskih crkava, uz druge prigodne darove. Posebna svečanost organizovala se u kazneno-popravnim zavodima u Požarevcu, Sremskoj Mitrovici, Okružnom zatvoru u Beogradu… – kažu u Upravi.
Osuđeni su se, navode, prijavljivali i na posni režim ishrane.

– U periodu koji prethodi Vaskrsu, tokom Velikog posta, osuđenici pravoslavne vere prijavljivali su se na posni režim ishrane, što im je takođe omogućeno zakonom. Osim toga, prisustvovali su službama koje su služene u većini ustanova – rekli su nam u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *