NAŠA ZEMLJA POD STRAŠNIM PRITISKOM DA OKRENE LEĐA RUSIJI: Zapad bi da potčini Srbiju!

Srbija se nalazi pod strašnim pritiskom da odustane od neutralnosti i prikloni se jednoj strani u novom hladnom ratu između Amerike i Rusije.

Taj pritisak uglavnom dolazi sa Zapada, a sva otvorena pitanja u odnosima SAD i EU sa Srbijom svode se samo na jedno – da li će Srbija okrenuti leđa Rusiji. S druge strane, Zapad srpskoj strani ne nudi ništa kada je reč o rešavanju pitanja Kosova.

Posle neuspelog pritisaka da zbog još nerazjašnjenog slučaja „Skripalj“ Srbija protera barem jednog ruskog diplomatu, usledili su novi, a to se može videti i po jučerašnjem saopštenju iz Predsedništva Srbije u kojem se kaže da su predsednik Aleksandar Vučić i američki ambasador Kajl Skot razgovarali o situaciji u Siriji, posle koalicionih vazdušnih udara. Skot je tom prilikom pozvao Srbiju da podrži istragu koju sprovodi Organizacija za zabranu hemijskog oružja.

Američki ambasador naveo je da su SAD u potpunosti uverene da su vazdušna sredstva sirijskih vlasti bila odgovorna za napad hemijskim oružjem na civilno stanovništvo u Dumi i naglasio da je taj napad bio jasno kršenje obaveza Sirije prema Konvenciji o hemijskom oružju, kao i kršenje Rezolucije 2118 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

On je, takođe, istakao da Rusija nije uspela da održi obećanja koja je dala kao garant Ženevskog okvira iz 2003, na osnovu kojeg se Sirija obavezala da se odrekne svog hemijskog oružja i nikad ga više ne upotrebi. Ambasador je pozvao Srbiju da pruži punu podršku istrazi koju sprovodi

Organizacija za zabranu hemijskog oružja i naglasio da su koalicioni napadi 14. aprila bili neophodni, srazmerni i opravdani, kao i da su imali za cilj da spreče dalje užase koje izaziva hemijsko oružje.

Predsednik Vučić rekao je da Srbija osuđuje upotrebu hemijskog oružja bilo gde u svetu, ali da, kao teritorijalno mala zemlja, ne želi da se meša u odnose između velikih sila.

– Srbija ljubomorno čuva i štiti svoju vojnu neutralnost. Naša zemlja želi da sa svima razgovara i ima partnerski i prijateljski odnos – naveo je predsednik Vučić.

Politički analitičar Dragomir Anđelković je kazao „Alo!” da Zapad već duže vremena vrši izvesne pritiske, ali neće ići dalje od toga jer neće da se otvori nova kriza na Balkanu.

– Zapad pokušava da nas uplaši na blef i privoli da se okrenemo od Rusije, ali je s druge strane svestan da je to nemoguće jer je okretanje od Rusije okretanje od sebe – kazao je on i dodao da Zapad to radi više po nekoj vrsti inercije nego što očekuje rezultat.

– Mislim da je Vučić na diplomatski način kazao da mi nećemo odustati od neutralnosti, jer je to naš vitalni interes. Zapad nam pravi probleme i teško je biti saveznik sa nekim ko vam pravi probleme. S druge strane, nalazimo se u domenu njegove moći i mogli bi da nam naprave još više problema ako se okrenemo Rusiji. Za nas je jedino rešenje neutralnost – zaključio je Anđelković.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *