NAŠI MAFIJAŠI IZVELI PLJAČKU VEKA U VENECIJI a pali zbog prstena!

Ovako je banda pala, Foto: MUP Hrvatske, Printscreen Youtube

OVAKO SU PALI BALKANSKI PINK PANTERI

HRVATSKO-SRPSKA BANDA IZVELA PLJAČKU VEKA U VENECIJI: A pali su zbog neverovatnog detalja koji je imao šef! (VIDEO)

Istraga je otkrila da se alarm aktivirao s minutom zakašnjenja

Hrvatska policija juče je uhapsila četvoricu hrvatskih državljana: 60-godišnjaka, 43-godišnjaka i dvojicu 48-godišnjaka – osumnjičenih za krađu nakita milionske vrednosti u Veneciji.

Radi se o državljaninu Hrvatske i BiH Vinku Tomiću (60) i hrvatskim državljanima Želimiru Grbavecu (48), Zvonku Grgiću (43) i Vladimiru Đurkinu (48).

Policija je uhvatila i petog člana grupe, državljanina Srbije Gorana Perovića (54), dok se za šestim članom i dalje traga.

Nakit je ukraden iz privatne kolekcije vrednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdulaha al-Tanija koja je bila izložena u Veneciji, u Duždevoj palati na izložbi pod nazivom „Blaga mogula i maharadža“.

Razotkrio ga prsten

Mozak pljačke bio je je 60-godišnji Vinko Tomić. On je državljanin Hrvatske i BiH, a u međunarodnim policijskim krugovima povezuju ga s brojnim spektakularnim pljačkama širom sveta – u Londonu, Las Vegasu, Hongkongu, Honoluluu, Švajcarskoj i Monaku, od kojih je svaka teška po nekoliko milona dolara. Osim Italije, Tomića traži i Švajcarska, takođe zbog krađe nakita vrednog 8 miliona franaka.

Italijanska policija otkrila je na konferenciji za medije kako je Tomić razotkriven zahvaljujući fotografijama koje je objavljivao na Fejsbuku. Naime, na tim fotografijama na ruci ima prsten koji odgovara prstenu koji je na ruci imao lopov iz Duždeve palate.

Ostavili deset puta skuplju ogrlicu

Istraga je ot

krila da se alarm aktivirao s minutom zakašnjenja. Lopovi su ostavili deset puta skuplju ogrlicu, a istražioci pretpostavljaju da su time hteli da spreče da se odmah nakon paljenja alarma uoči gde je i šta ukradeno.

Pink Panter je naziv koji je Interpol dodelio međunarodnoj zločinačkoj organizaciji koja se bavi krađom nakita. Ime je došlo od britanskih vlasti, pošto je jedan član bande plavi dijamant vredan 657.000 dolara sakrio u posudu za kremu baš kao i Peter Selers u istoimenom filmu.

Čovek s više identiteta

Vinko Tomić, mozak operacije, devedesetih godina prošlog veka predstavljao se kao Vinko Osmakčić. Bio je u ratu u BiH, dok su mu majka i brat pobegli u Hrvatsku. Tomić je bio ranjen, nakon čega je otišao u Zagreb, a potom u Nemačku.

„Jedan od uhapšenih hrvatskih državljana pod višestrukim identitetima dovodi se u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u različitim evropskim državama u sklopu kriminalne organizacije Pink Panter“, saopštio je hrvatski MUP o Tomiću.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *