Nastavnici počeli štrajk glađu

NASTAVNICI iz Niša i Kragujevca Živadin Disić i Petar Blagojević započeli su u subotu, ispred Ministarstva prosvete, štrajk glađu, nezadovoljni što, iako su im vraćene nezakonito oduzete licence za rad, nisu vraćeni na posao. Dvojica nastavnika glađu su, ispred Vlade Srbije, štrajkovala i u februaru, nakon čega im je Ministarstvo prosvete ukinulo rešenja o oduzimanju licence.

– Tražimo da nam se daju zakonita rešenja, umesto nezakonitog, koje smo dobili u februaru. Moj zahtev je i da direktorka OŠ “Sveti Sava” u Nišu, koja me je nezakonito otpustila, bude razrešena dužnosti – ističe Živadin Disić, profesor istorije. – Predao sam i peticiju sa 1.345 potpisa kolega, kojom zahtevam ponovljanje disciplinskog postupka protiv kolege koji me je oklevetao, a za to nije snosio posledice.

Ministarstvo prosvete saopštilo je da nema zakonska ovlašćenja da nastavnike vrati na radna mesta u škole sa kojima su u sudskom procesu. – Do okončanja sudskih postupaka pokušaćemo da omogućimo Disiću i Blagojeviću da u što skorijem roku ostvare pravo na rad na određeno vreme u drugim školama – saopšteno je iz Ministarstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *