Nataša (15) je spasila sestru (4) sigurne smrti

 

Utrčala je u zapaljenu sobu punu dima i svojim telom je štitila od vatre

Nepoznato je šta je bio uzrok požara. Pretpostavlja se da su kuću zapalile neispravne instalacije

U domu jedne od najsiromašnijih porodica u požeškom kraju u četvrtak 20. septembra naprasno je izbio požarDa Nataša Mladenović (16) nije bila hrabra i prisebna da uleti u zapaljenu sobu i iz nje, kroz gust oblak dima, napolje iznese polusestru, Veljko i Nada Radović iz Male Ježevice danas bi oplakivali ćerku.

U jednom trenutku, kaže ova žena, nešto je puklo. Izletela je napolje i čula vrisak dece, a utom primetila crn dim koji je izbijao kroz krov i prozore kuće. Znala je da su Dragana i Nataša dovoljno velike da shvate opasnost i pobegnu, ali joj je kroz glavu prošlo da je Bojana sama u sobi i da bi je sestre u panici mogle zaboraviti.

 

U tom trenutku dok se spremala da krene u buktinju, njene tri ćerke su izašle napolje.

Nataša (15) je spasila svoju sestru (4) iz požara Foto-ilustracija: AP/Tanjug

A u međuvremenu…

– Osetile smo miris zapaljene plastike i Dragana je izašla iz sobe da vidi šta se dešava. Povikala je da gori kuća. Dohvatila je kofu, nasula vodu i počela da gasi požar koji je nadirao. Plamen se za tren oka proširio na dnevnu sobu, a u njoj se igrala Bojana. Jurnula sam unutra! Dim je bio toliko gust da se nije video ni prst pred okom – priča Nataša.

Hrabra devojčica je dozivala svoju sestru.

– Nadala sam se da će me njen glas navesti da je pronađem. Od one lomljave jedva sam razaznala plač i zatekla je na patosu ukočenu od straha. Gušila se. Uzela sam je u naručje i krenula napolje. Iza nas je sve pucalo i rušilo se. Privukla sam je najjače što sam mogla praveći od sebe živi štit.

Čula sam Draganu i majku kako dozivaju spolja, ali nisam mogla da im odgovorim jer sam kašljala od dima. Napamet sam išla kroz zadimljeno predsoblje i uspela da pronađem izlaz – prepričava Nataša.

Porodica je u požaru izgubila sve ali je najvažnije da su svi živi i zdravi Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

Nepoznato je šta je bio uzrok požara. Pretpostavlja se da su kuću zapalile neispravne instalacije. A kuću je Veljko, iako bez noge, uspeo da obnovi pre nekoliko godina.

Veljko, Nada i njene tri ćerke preživljavaju od jedne penzije koja nije ni celih 12.000 dinara. Nešto novca zarade od poljoprivrede, nešto Veljko, uprkos teškom invaliditetu, donese iz nadnice. U kući im je izgorelo sve što su imali, sem tri čaše.

SPAVAJU U LETNJOJ KUHINJI

Iako srećni što su na okupu, porodica strahuje kako će da dočeka zimu bez krova nad glavom.

– Preselili smo se u letnju kuhinju koja se nalazi u istom objektu, ali ispod ploče, i u nju vatra nije prodrla. Tu inače živi moj bolesni dever, i on je nadničar. Niti znam šta ćemo jesti, ni presvući, ni kako kupiti ćerkama probor za školu, još manje od čega ćemo izgraditi novu kuću. A ide zima. Neophodna nam je pomoć, ali odakle – žali se Nada Radović iz Male Ježevice kod Požege.

VIDEO: Jad i tuga: Snimci iz drona pokazuju apokaliptične posledice vatrene stihije u Grčkoj

(Telegraf.rs/Blic)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *