NEDOPUSTIVO! ŽENI SNIMANJE DOJKE ZAKAZALI ZA MART 2019. GODINE

Afera otkrila listu čekanja za MR dojke, operaciju kuka i pregled magnetnom rezonancom

Ovo se mora pod hitno promeniti, ljudi koji su životno ugroženi treba da čekaju i po nekoliko godina

 

Ranim otkrivanjem raka dojki prognoza bolesti značajno se poboljšava, objašnjava naš sagovornik koji je i sam bio šokiran za kada u KC Kragujevac zakazuju MR dojke ženama naglašavajući da se na taj pregled ne sme čakati duže od nekoliko dana, eventualno jedna nedelja

 

Woman with pink bra and doctor holding roentgen film

Jednoj ženi iz Kragujevca magnetna rezonanca dojke (MR dojke) najsavremenija dijagnostička metoda u ranom otkrivanju tumora dojke zakazana je za mart 2019. godine, otkriva Afera.

Toj ženi je u Kliničkom centru Kragujevac MR dojke zakazana je za 29.03.2019., pa će samim tim žene u Kragujevcu za taj pregled sada moći da zakazuju prvi slobodan termin, a to je maj 2019. godine!

-Pregledom MR dojke može se smanjiti broj biopsija dojki, prgled nije štetan i ne izlažete se jonizirajućem zračenju. Pregledom se mogu pravovremeno uočiti moguće promene u tkivu dojki. Ranim otkrivanjem raka dojki prognoza bolesti značajno se poboljšava, objašnjava naš sagovornik koji je i sam bio šokiran za kada u KC Kragujevac zakazuju MR dojke ženama naglašavajući da se na taj pregled ne sme čakati duže od nekoliko dana, eventualno jedna nedelja.

Za razliku od KC Kragujevac ovaj pregled ženama se u drugim zdravstvenim ustanovama obavlja mahom do kraja ove godine. U privatnoj praksi taj pregled ženama naplaćuju čak 12. 000 dinara.

Ugradnja endoproteza kuka na Vojno medicinskoj akademiji zakazuje se za septembar 2022. Operacija katarakte sa ugradnjom intraokularnog sočiva na VMA u ovim trenucima zakazuje se za oktobar 2019. godine.

Prema podacima u koje je Afera imala uvid operacija katarakte sa ugradnjom intraokularnog sočiva u ovim trenucima u Kliničkom centru Srbije zakazuje se za jun mesec 2020. godine, dok je u toj ustanovi prvi slobodan termin za ugradnju endoproteza kuka septembar 2020. godine!

Ugradnja endoproteza kolena u Kliničkom centru Niš od ove nedelje zakazuje se za januar 2021. godine, dok je prvi slobodan termin za operaciju katarakte sa ugradnjom intraokularnog sočiva januar 2021.

 

–  Kada je Klinički centar Kragujevac u pitanju tamošnji pacijenti za gradnju endoproteza kuka sada zakazuju za septembar 2019. godine. U pomenutom Kliničkom centru zadnji pacijent je magnetnu rezonancu glave zakazao za 8. april 2020., a prvi slobodan termin za magnetnu rezonancu abdomena (stomaka) je decembar 2019. godine, objašnjava naš izvor dok nam pokazuje zvanične podatke.

Ugradnja endoproteza kuka u ovim trenucima u KC Vojvodina zakazuje se za januar 2020. a poslednji pacijent zakazan je za 22.11.2019. Zato će Novosađani za operaciju katarakte sa ugradnjom intraokularnog sočiva čekati do maja 2019. kada je trenutno i prvi slobodan termin za taj zahtev.

Pregledi u zdravstvenim ustanovam u Srbiji se, u najvećem broju bolnica, obavljaju samo u jednoj smeni, uz nedovoljno osposobljeni kadar, pa se na listama nalazi po nekoliko hiljada bolesnika.

Mnoge privatne klinike u Srbiji koriste priliku i gužvu, pa su u svoj program ubacile i preglede magnetnom rezonancom i skenerom. Tako, umesto čekanja, građani rado plaćaju od osam hiljada do 15.000 dinara preglede skenerom i ”magnetom” kod privatnika, u zavisnosti od toga da li se koristi kontrast ili ne.

E.A.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *