„Nemanjići“ tema Sabora SPC: Sveti Srbi predstavljeni na NEDOSTOJAN način

Sabor SPC, SPC
Strahuje se i od repriziranja serije

Vladike se žale kako im se ne sviđa serija „Nemanjići“, to jest način na koji su u njoj predstavljeni sveci.

Kako se saznaje, jedna od tema koja se provukla tokom trećeg dana zasedanja Svetog arhijerejskog sabora SPC, i pauzi između „češljanja“ eparhijskih izveštaja, bila je i serija „Nemanjići“! Temu je spontano pokrenuo jedan stariji episkop, ostali su se uključili, a zaključak svih je bio da bio da su potpuno razočarani načinom na koji je u seriji predstavljen Sveti Simeon Mirotočivi koga tumači Mladen Nelević, a naročito načinom na koji je predstavljen Sveti Sava, koga slumi Dragan Mićanović.

 

– Razgovor o toj seriji krenuo je sasvim neplanirano. Jedan vremešni vladika prvi je ustao i upitao neke od prisutnih članova Sabora da li su imali priliku da gledaju seriju, navodeći da se njemu javio veliki broj vernika koji su mu skrenuli pažnju da su sveti Srbi u „Nemanjićima“ izvrnuti ruglu i predstavljeni na nedostojan način. Potom je rekao da je onda on iza radoznalosti počeo da prati seriju i u to se, nažalost, sam uverio – kaže izvor.

Sagovornik navodi da su onda i ostali episkopi izneli slično mišljenje.

– Jedan je čak izrazio veliku zabrinutost zbog toga što će se ta serija, kako se pretpostavlja, reprizirati veliki broj puta. Govorio je da ga to naročito brine jer današnja omladina malo zna o Svetom Savi i njegovom ocu i da će malte ne o njima učiti iz „Nemanjića“, što po njegovom mišljenju, vređa verska osećanja naroda. Drugi episkop je rekao da je on pokušao da gleda seriju, ali da je prekinuo, jer je to bilo, kako je rekao, isuviše bolno za njega – rekao je izvor ističući da patrijarh nije učestvovao u diskusiji.

Draško Đenović

verski analitičar Draško Đenović
Foto: Media Centar

Verski analitičar Draško Đenović kaže da u potpunosti razume zabrinutost arhijereja kada je reč o načinu na koji su u seriji predstavljeni sveci.

– Prva asocijacija na tu seriju meni jeste to što se Sava zamonašio pred svojom freskom, čak 25 godina pre nego što je postao arhiepiskop, a na zidu je bila i freska njegovog oca, koji u tom momentu još nije bio otišao u manastir. Ta serija je urađena nakaradno, a to je samo jedan od primera. Razumem zašto se oni bune i zašto im je krivo. „Nemanjiće“ bi trebalo spakovati u neku fijoku i napisati: „Ne reprizirati, ovo je pimer loše urađenog posla“. Jedno je umetnička sloboda, a ovo je nešto sasvim drugo. Ovo je upoprašćavanje državne istorije i skrnavljenje svetaca – kaže Đenović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *