NEMOJTE SE ZAVARAVATI, KORONA NIJE OSLABILA: Imunolog otkriva i koliko je vremena potrebno za to!

Hrvatski imunolog i profesor na Medicinskom fakultetu u Rijeci dr Zlatko Trobonjača objavio je status na Fejsbuku u kojem je objasnio zašto je pogrešno stanovište koje neretko koriste i članovi struke širom sveta da je korona virus oslabio.

Dr Trobonjača je prvenstveno objasnio kako se uopšte slabljenje virusa manifestuje i zašto to nema veze sa aktuelnim korona virusom SARS-CoV-2.

  • Slabljenje virusa moglo bi se manifestovati bolešću sa blažim simptomima i povoljnijim ishodom, što znači sa manje ostataka bolesti i manjom smrtnošću. To se zaista može dogoditi ukoliko bi se virus bolje prilagodio biologiji čoveka i biologiji ćelija u kojima se virus množi, što bi pak značilo da nema jako citopatogeno delovanje, ne izaziva smrt ćelija i razvija mehanizme izbegavanja ili subverzije delovanja imunog sastava. To bi takođe značilo da bi infekcija mogla proći sa manjim oštećenjima i bez smrti domaćina – objasnio je.

Kako ističe, u dugoročnoj evoluciji i životnom ciklusu virusa to je povoljnost i prednost jer bi se u tom slučaju s jedne strane virus teže prepoznavao, napadao i eliminisao imunim mehanizmima, a s druge strane ako bi osoba preživela to bi odgovaralo i virusu koji bi imao više vremena i šanse da se prebaci na drugu jedinku.

Ali zašto to nije slučaj sa SARS-CoV-2?

  • SARS-CoV-2 virus relativno sporo mutira. Izolovane forme virusa u odnosu na izvorni virus iz Vuhana imaju maksimalno 30-ak mutacija. To je u virusnoj evoluciji praktično zanemarljivo, pogotovo ako te mutacije pogađaju one delove virusnog genoma koji nisu važni za replikacijski ciklus virusa. SARS-CoV-2 je zoonotski virus, odnosno svojstven je životinjama i relativno slabo prilagođen biologiji čoveka zbog čega izaziva neku „čudnu“ bolest.

Ovom dinamikom mutacija SARS-CoV-2 virusu bi trebalo verovatno više desetina ili stotina godina kruženja među jedinkama da bi evoluirao i prilagodio se biologiji čoveka, te je nemoguće da se to dogodi u samo par meseci.

  • Zato SARS-CoV-2 nije oslabio. Virus je isti, I mi smo isti, pa je Covid-19 bolest ista kakva je bila i pre par meseci. Nije dobro izazivati prekomernu paniku među ljudima, ali nije ih dobro ni prekomerno relaksirati neutemeljenim podacima o slabljenju virusa. To može rezultirati nepotrebnim opuštanjem građana i širenjem epidemije.

Pa, zašto onda mislimo da je virus oslabio i da u ovom piku svi „lakše“ prolaze?

  • Utisak o slabljenju virusa može biti posledica činjenica da je zahvaćena mlađa populacija, koja i inače oboleva od blažih oblika bolesti ili činjenica da se još nisu razvile komplikacije kod inficiranih osoba u ovom drugom talasu, za šta je obično potrebno 7 do 10 dana od početka bolesti. Zato ćemo u narednim nedeljama najverovatnije svedočiti teškim kliničkim oblicima ove bolesti i neželjenim ishodima naročito među našim starijim i hroničnim bolesnicima. I baš zato su oprez uz sve epidemiološke mere i dalje izuzetno važni kako bi se izbegla epidemija.
    (T.T./Telegraf.rs)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *