NETREPELJIVOST DVA VODEĆA LIDERA SZS DOSTIGLA VRHUNAC

 

NETREPELJIVOST DVA VODEĆA LIDERA SZS DOSTIGLA VRHUNAC

 

Vuk bojkotovao osnivanje Đilasove stranke

 

PN: Iako se u opozicionim krugovima nedeljama pre osnivanja  moglo čuti da će nova stranka imati dva kopredsednika Đilasa i jeremića, na osnivačkoj skupštini u protekli petak Vuk ne samo da nije izabran za kopredsednika već se nije ni pojavio na skupu

 

Primetno odsustvo Vuka Jermeića kao da nikome iz Đilasove strane nije smetalo tako da niko nije ni komentarisao njegov izostanak. Inače, Vuk se u petak na dan formiranja „Stranke slobode i pravde“ nalazio nadomak Beograda, u mestu Surduk odakle je kačio fotke na društvene mreže

Animozitet koji jedan prema drugome gaje Dragan Đilas i Vuk Jeremič nije nikakva novost na srpskoj političkoj sceni ali je činjenica da je njihova međusobna netrepeljivost već dostigla zabrinjavajući novo koji može da košta i raspada Savez za Srbiju.

Da stvari među dvojicom vodećih lidera SZS stoje jako loše prva je otkrila upravo Afera još letos kada smo pisali da se Đilas nikako ne može da pomiri sa činjenicom da Jeremić ima veću podršku u narodu od njega i da iza sebe ima već formiranu stranku. Upravo je i to bio jedan od razloga zašto se Đilas pre nekoliko dana odlučio da zvanično formira svoju stranku, tačnije da preregistruje već postojeću stranku Zelenih, i osnuje „Stranku slobode i pravde“.

Iako se u opozicionim krugovima nedeljama pre osnivanja  moglo čuti da će nova stranka imati dva kopredsednika Đilasa i jeremića, na osnivačkoj skupštini u protekli petak Vuk ne samo da nije izabran za kopredsednika već se nije ni pojavio na skupu. Umesto Jeremića društvo predsedniku Draganu Đilasu u SSP-u praviće Borko Stefanović i Marinika Tepič koji su izabrani za potpredsednike njamlađe partije na srpskom političkom nebu. U predsedništvo je ušao i Marko Bastać, predsednik opštine Stari Grad i bivši kadar DS. Od Đilasovih kolacionih partnera iz Saveza za Srbiju osnivačkoj skupštini „Stranke slobode i pravde“ prisustvovali su samo Zoran Lutovac lider DS i Boško Obradović.

Primetno odsustvo Vuka Jermeića kao da nikome iz Đilasove strane nije smetalo tako da niko nije ni komentarisao njegov izostanak. Inače, Vuk se u petak na dan formiranja „Stranke slobode i pravde“ nalazio nadomak Beograda, u mestu Surduk odakle je kačio fotke na društvene mreže.

Kako saznajemo iz krugova bliskih Savezu za Srbiju, odstranjivanje Vuka Jeremića sa već viđenog kopredsedničko mesta Đilasove stranke biće kap koja će preliti času i samo je pitanje vremena kada će doći do potpunog kraha Saveza za Srbiju. Pitanje i koliko je Đilasu sada i stalo do tog Saveza budući da veruje da će mu oslobođenom stega Boška Obradovića i još nekih „stega“ iz Saveza za Srbiju biti lakše da postigne bolji rejting pred parlamentarne izbore. Đilasu takođe, kako navode naši izvori, sada i ne odovora da izbori bude u junu već što kasnije, u redovnom terminu, jer mu treba vremena da „uhoda svoju novu partiju“. Sa te strane Đilas više i neće biti toliko zainteresovan za proteste širom Srbije SZS što opet slabi poziciju Vuka Jeremića i njegove Narodne stranke, pogotovo ako se ima u vidu Vukovo obećanje dato ispred Predsedništva Srbije pre mesec dana „da Vučić pada do Uskrsa“.

Kako će se dalje razvijati odnosi između Vuka i Đilasa i unutar samog Saveza za Srbiju ostaje da se vidi ali je fakat da opozicioni protesti sve više slabe, pogotovo posle debakla „velikog mitinga“ u Beogradu 13. aprila i da su se u nekim gradovima i mestima u Srbiju protesti opozicije prestali da održavaju.

Srećko Milovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *