НИ БАЈДЕН ЈОЈ НИЈЕ ПОМОГАО: Смртна казна над првом женом у САД од 1953. године


Она је осуђена због отмице и убиства Боби Џо Стинет, жене у осмом месецу трудноће чију је бебу извадила из матерницеЛиса Монтгомери (Фото ЕПА)

ВАШИНГТОН – Америчке власти погубиле су јутрос рано Лису Монтгомери, прву жена над којом је извршена смртна казна од 1953. године, а погубљење је извршено у затвору у савезној држави Индијани, јавља Ројтерс.

Она је и једину жена која је у савезном затвору чекала на извршење смртне казне, након што је Врховни суд одбацио одлуку нижег суда да одложи извршење пресуде и тако уклонио последњу препреку, преноси Ројтерс позивајући се на наводе новинара који је у име јавности пратио погубљење.

Извршење смртне казне је више пута одлагано јер је одбрана тврдила да она није ментално способна да разуме разлоге таквог кажњавања. Њен адвокат Кели Хенри рекла је како нико релевантан не може да оспори њену дуготрајну менталну болест коју су констатовали лекари у затвору.

Кад је започео поступак погубљења, на питање да ли има последње речи, Лиса Монтгомери је тихим, гласом одговорила „Не”, наводи извештач који у име јавности пратио извршење пресуде. Монтгомери (52) је 2007. осуђена у Мисурију због отмице и убиства Боби Џо Стинет, жене у осмом месецу трудноће чију је бебу извадила из матернице. Дете је преживело.

Монтгомери је своју жртву пронашла на интернету и посетила је у њеном дому у Мисурију под изговором да жели да купи пса. На месту догађаја ју је угушила, распарала јој матерницу, извадила дете и оставила младу жену у локви крви.

Адовкатски тим Лисе Монтгомери тражио је помиловање због тога што је она злочин починила након детињства у којем је била злостављана и жртва непрекидних силовања очуха и његових пријатеља и тражили су да се смртна казна замени казном доживотног затвора.

Очекивало се да би се извршење могло избећи након 20. јануара када функцију преузима изабрани председник Џо Бајден, противник смртне казне који је најавио реформе правосудног система у том смислу. Председник Доналд Трамп, одлучни заговорник смртне казне, игнорисао је захтев за помиловање у овом случају.

Осим Монтгомери, до краја Трамповог мандата предвиђено је погубљење још два лица, али су она за сада одлуком суда одложена, пошто се осуђеници тренутно опорављају од вируса корона, преноси Танјуг.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *