NIJE MALO POVEĆANJE: Stigle veće penzije, pogledajte koliko ćete tačno ubuduće primati!

Penzioneri koji su pre četiri godine primali 23.000 dobijaće 26.059 dinara, oni sa 35.000 sada će imati 38.231 dinar. Penzije će biti veće svima, pa i onima čija je penzija viša od 100.000 dinara. Prve, uvećane isplate penzija počeće od novembra.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da se to povećanje penzija kreće od osam do 13,2 odsto za sve penzije.

– Uvećane penzije, zbog ukidanja Zakona o privremenom smanjenju penzija, računaju se od 1. oktobra, a prve isplate počeće od novembra – rekao je juče Đorđević.

Maksimalno uvećanje od 13,3 odsto obradovaće čak 952.465 penzionera, što je oko 56 odsto od ukupnog broja.

Ekonomista Ivan Nikolić kaže da povećanje penzija ima čak tri pozitivna efekta.

– Prvo, veoma je važno sa moralne strane, da se oslobode tereta najstariji građani, koji su i poneli na leđima najveći teret krize. Penzioneri su, ipak, populacija koja je najsiromašnija, i došlo je vreme da budu nagrađeni za ovoliko strpljenje. Drugi efekat je što se i Srbija oslobađa tereta da ima na snazi Zakon o privremenom smanjenju penzija iz 2014. godine, koji je uveden zapravo jer je postojala pretnja da država neće imati odakle da isplati penzije. I treći efekat je svakako to što će veće penzije podstaći domaću tražnju, koja je bila skromna i uglavnom se dosad zasnivala na investicijama i rastu izvoza – kaže Nikolić i naglašava da je posebno važno to što će penzionerima koji imaju primanja ispod 25.000 dinara uvećanje biti za pet procenta u odnosu na sad, a čak 13,3 odsto u odnosu na 2014.

Šta donosi novi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju

– pojednostavljenje procedura
– ukidanje obrasca M-4
– omogućavanje pravog beneficiranog radnog staža rudarima
– rešen je problem staža oficira i bivših oficira, koji su (službovali) u drugim republikama SFRJ
– visina penzija ubuduće će se uređivati Zakonom o budžetu

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *