Nismo sami u svemiru!

Piše: Ana Ilić

Tri od sedam otkrivenih planeta nalaze se u potencijalno naseljivoj zoni i mogli bi na svojoj površini imati okeane s vodom, što povećava mogućnost nastanka života u tom zvjezdanom sistemu

Međunarodna grupa naučnika otkrila je sistem od sedam egzoplaneta velikih kao naša Zemlja. Tom otkriću, objavljenom u vodećem svjetskom naučnom časopisu Nature, bila je posvećena i današnja konferencija za medije američke svemirske agencije NASA.

Koristeći svemirske i teleskope na Zemlji, naučnici su otkrili sedam egzoplaneta kako prolaze ispred njihove matične zvijezde poznate po imenu TRAPPIST-1. Riječ je o zvijezdi koja je od nas udaljena samo 40 svjetlosnih godina, a nalazi se u sazvežđu Vodolije. Kad bismo mogli putovati brzinom svjetlosti, trebalo bi nam 39 godina, no raketom bi nam trebalo preko 40 miliona godina.

Tri od sedam otkrivenih planeta nalaze se u potencijalno naseljivoj zoni i mogli bi na svojoj površini imati okeane s vodom, što povećava mogućnost nastanka života u tom zvjezdanom sistemu.

‘Svaki dan mijenjamo ljudske živote. Tri od sedam otkrivenih planeta mogli bi imati vodu na površini i uz prave atmosferske uslove mogli bi biti naseljivi. Ovo je prvo takvo otkriće. Ovo je velik korak prema pronalasku odgovara na pitanje koje je intrigiralo mnoge – jesmo li sami u svemiru? Jako sam uzbuđen zbog toga’, rekao je Tomas Curbišen i dodao da je površina planeta vjerojatno puno ljepša nego što su je oni prikazali na ilustracijama.

Od 1995. godine, kada su naučnici sa Univerziteta u Ženevi otkrili prvu planetu izvan Sunčeva sistema, do danas je potvrđeno otkriće više od 3500 egzoplaneta. Iako većinu dosad otkrivenih egzoplaneta čine plinoviti divovi poput Jupitera, posljednjih je godina otkriveno i nekoliko desetaka onih koji su slični Zemlji.

IZVOR: sedmica.me

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *