NIŽU SE NEUSTAVNI I KORUPCIONAŠKI POTEZI MINISTARSTVA FINASIJA RS: NAMETNULI ODRŽAVANJE FANTOMSKOG SOFTVERA ZA IGRE NA SREĆU PO STO PUTA VEĆOJ CIJENI!

Ministarstvo finasija RS još jednom je omogućilo lokalnim moćnicima da opljačkaju državu, privrednike, građane, i da beskrupulozno, zarad sopstvenih interesa, ugroze na hiljade radnih mjesta, a privredu zemlje gurnu u crnu zonu!

Ovoga puta, uspjeli su da proguraju Pravilnik o tehničkim karakteristikama računarskog sistema za nadzor nad priređivanjem igara na sreću („Sl. glasnik RS“, br. 45/2020)., na osnovu kojeg će se od priređivača naplaćivati, u prosjeku, novih 700 km mjesečno, po uplatnom mjestu, na ime troškova “održavanja novog softvera”, što je cijena sto puta veća od realne!!! Naime, ako priređivač ima 100 kladionica platiće oko 70,000 KM mjesečno za “održavanje” sistema tj. održavanje jednog računara/servera u koji će se skladištiti podaci koje šalju priređivači. I pored dobre volje priređivača da kupe svu opremu i sve softvere koje Ministarstvo finansija RS odabere za ovu namjenu, oglušili su se i još jednom je napravljena “kombinacija” za odabrane.

Kako pišu mediji, već se zna da će Lanaco ili Prointer dobiti mogućnost da budu “Veliki brat” u oblasti priređivanja igara na sreću. Prointer IT Solutions u većinskom vlasništvu je Slobodana Kvrgića, bliskog prijatelja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a dijelom dionica raspolaže i Igor Dodik, sin srpskog člana predsjedništva BiH, Milorada Dodika,što je i priznao, tako da više nikoga ne čudi da ta kompanija prolazi na svim tenderima od održavanja računarske opreme, preko uvođenja softvera, hardvera, do održavanja telefonskih linija u Republici Srpskoj i Srbiji. Čak i u vrijeme pandemije, dok privrednici u Srpskoj vode veliku bitku za spas svojih poslova, ovom preduzeću posao bukvalno cvjeta.

Nakon što se „Lanaco“ prošle godine žalio kako sve tendere dobija samo jedan ponuđač, odnosno „Prointer“, ove godine vlast je popustljivija prema ovoj IT kompaniji, te je Ministarstvo finansija RS svoj tender prilagodilo ovim dvjema kompanijama. Nije ni čudo, jer je “Lanaco” u vlasništvu Nebojše Ninića, jednog od osnivača SNSD-a.

Iako je prethodnih godina bilo trzavica između ove dvije kompanije, izgleda da su otklonili sve nesuglasice i krenule zajednički u lov na tendere javnih institucija i preduzeća. Podsjećamo, IT kompanija „Lanaco“ prošle godine se žalila kako se svi tenderi na nivou Republike Srpske namještaju samo jednom ponuđaču, dok oni nemaju nikakve šanse, a o čemu je portal CAPITAL pisao u tekstu „Lanaco“: Opštine, fondovi i Vlada namještaju tendere „Prointeru“.

Prointer ili Lanaco, će novim pravilnikom u oblasti igara na sreću imati uvid u sve podatke priređivača igara na sreću, ali i lične podatke samih igrača kao i njegove račune. Priređivačima se, dakle, nameće softver koji je protiv svih evropskih i svjetskih pravila ove industrije. Pod izgovorom praćenja i analiziranja procesa igranja na svakom pojedinačnom uređaju za igru, odnosno kompjuteru na uplatno-isplatnom mjestu, izabrana monopolistička kompanija će uništiti privrednu granu koja je najredovniji platiša poreza i naknada u RS. Za tu neustavnu uslugu, svaki priređivač igara na sreću će morati da mjesečno izdvoji najmanje 700 KM po objektu.

M. Divac

Antrfile

Novi pravilnici za novu katastrofu

Da situacija bude još pogubnija po legalne priređivače, u pripremi je Pravilnik za prostorno tehničke uslove za aparate za kladionice, kojim bi se praktično poništila važeća zakonska odredba, po kojoj je dozvoljeno da u jednom objektu za priređivanje igara na sreću budu smješteni i aparati i kladionice. Namjera lokalnih moćnika je, da uz podršku Ministarstva finansija, to ponište i nametnu obavezu da ove dvije vrste igara na sreću moraju da se priređuju u potpuno odvojenim objektima, čime bi se legalnim priređivačima nanijela nemjerljiva šteta, jer bi jednog dijela biznisa, praktično, morali da se odreknu, iako su u prethodnih dvadeset godina uložili milione evra u razvoj ove industrije i cjelokupne privrede RS.

Tako je Ministarstvo finansija RS u posljednjih godinu dana uvelo privatne firme, posrednike za otimanje dijela prihoda priređivača. Za elektronske igre odabranih uzimaju 60% prihoda i imaju monopol. Zatim, posrednike za primanje uplata za internet klađenje, takođe monopol. Posrednike za održavanje server i softvera koji će mjesečno uzimati godišnje i do 6 miliona maraka za uslugu koju su ranije obavljali priređivači, takođe, monopol. Na ovaj način Ministarstvo finansija RS po ko zna koji put, doprinijelo je stvaranju monopola kompanijama koje su u vlasništvu ljudi bliskim vlastima RS.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *