NOVA BRUKA U EPARHIJI VRANJSKOJ: Pahomije proterao igumaniju Stefanidu!

Rekla sam im sve u lice. Rekla sam da lažu i kradu, i to sa mojim potpisom, svedoči razočarana monahinja

Zbog sukoba sa vladikom Pahomijem, bahatim i moćnim starešinom Eparhije vranjske, igumanija mati Stefanida je uoči praznika Cveti demonstrativno napustila ženski manastir Srpske pravoslavne crkve Sveti Prohor Pčinjski.

Razočarana, uvređena i ponižena nastojateljica srpske crkvene svetinje monašku službu nastavila je u manastiru Eparhije raško-prizrenske u Gračanici. Sa proteranom igumanijom Stefanidom u Gračanicu je otišlo i sestrinstvo od 20 monahinja, prenosi portal „Vranjske“. Svemoćni bahati crkveni jerarh pre dve godine najurio je iz manastira Sveti Pantelejmon u selu Lepčince 15 nepodobnih monaha.

Nakon nasilnog razlaza, ogorčeni i uznemireni vernici nastoje da peticijom Sinodu Srpske pravoslavne crkve raskrinkaju vladiku, koga je zbog zastarelosti i nedostatka dokaza srpsko pravosuđe 2006. oslobodilo optužbi za pedofiliju.

Kancelarija Upravnog odbora eparhije potvrdila je da je na njenu molbu kanonskim otpustom i prijemom igumanija Stefanida 28. marta prešla u Raško-prizrensku episkopiju. U vladičanskom dvoru u Vranju potvrdili su novinarima da mati Stefanida ništa nije zgrešila, nego je časno i odgovorno obavljala svoju dužnost nastojateljice manastira. Sukob između vikarnog arhijereja i starešine ženskog manastira dugo je tinjao. Čašu su prelili podaci o sumnjivom arčenju manastirskog novca, posebno onog koji je namenjen obnovi izgorelog Kraljevog konaka. Igumanija je navodno burno reagovala zbog potrošenih 300.000 evra.

– Rekla sam im sve u lice. Rekla sam da lažu i kradu, i to sa mojim potpisom. Dragi moji, ko bi ostavio Pčinju posle 25 godina? Meni je srce tamo. I taj narod mi je rod najrođeniji. Ali, više se nije moglo. Nemam ni snage ni zdravlja da to više izdržim. Odlazim, a kad on (Pahomije) ode, vratiću se – poručila je vernicima razočarana igumanija Stefanida.

Da li će posle najnovijeg nemilog slučaja moćni jerarh biti raščinjen ili penzionisan, ostaje da se vidi.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *