NOVA PRAVILA ZA VOZAČE U SRBIJI Zakon stupa na snagu u septembru, i mnogima će se SVIDETI!

Ova mera bi, smatraju dobri poznavaoci ove oblasti, dovela do smanjenja cene usluge tehničkog pregleda vozila, koja je od stupanja na snagu početkom jula 2018. novog Pravilnika o TP dostigla i 6.000 dinara za vozila B kategorije.

  • Država je obavezna prema važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja Srbije da odredi najnižu ali i najvišu cenu tehničkog pregleda – kaže predsednik Udruženja tehničkih pregleda Srbije (UOTP) Trifun Stojanović.
  • Zašto to tačno godinu dana posle stupanja na snagu novog pravilnika nije urađeno ne znam – dodaje on.

Cene tehničkog pregleda za najbrojniju kategoriju vozila (putnički automobili) kreću se od 4.000 do 6.000 dinara – potvrđuje ovaj sagovornik.

  • Razlog povećanja sa 800-1.500 dinara koliko je koštala ova usluga do sredine prošle godine (a bilo je i besplatnih tehničkih pregleda) su povećani troškovi, ali i smanjenje provizije koje osiguravajuće kuće daju vlasnicima tehničkih pregleda. Mi smo kao udruženje, u saradnji sa ostalim asocijacijama TP, nekoliko puta dostavljali nadležnima naš predlog cenovnika – kaže Stojanović.

Taj predlog cenovnika na osnovu realnih troškova, uz određenu zaradu za vlasnika bi obradovao naše vozače jer bi za putnički automobil izlazak na liniju TP koštao oko 20 evra.

  • Kalkulisali smo sa tom cenom i mislim da smo bili realni. Naravno to je bilo pre smanjenja provizije koje daju osiguravajuće kuće za zaključivanje polise obaveznog auto-osiguranja.

Iako je još pre više meseci formirana „radna grupa“ koja bi razmotrila ovu problematiku za sada, kaže Stojanović, nema nikakvih izmena.

  • Navodno će i te provizije biti uskoro regulisane. Ukoliko tako bude, onda je moguće i znatno snižavanje cena ove usluge od izuzetne važnosti za bezbednost saobraćaja – ističe Stojanović.
  • Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *