NOVI DOKAZI NA ČAK 100 STRANA: U četvrtak odluka o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja

Dodatno pravno potkrepljen zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja. Očekuje se da sud brzo donese odluku.

Ramuš Haradinaj (Foto: Jutjub)

Ministarstvo pravde Srbije prosledilo je danas Francuskoj novih 100 strana dokaza o zločinima ratnog komandanta terorističke OVK Ramuša Haradinaja, o čijoj sudbini danas treba da odluči francuski sud, potvrđeno je „Novostima“.

Apelacioni sud u Kolmaru, naime, u četvrtak treba da se odredi prema zahtevu Srbije o izručenju Haradinaja, koji se tereti za zločine nad srpskim i drugim nealbanskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji.

Ročište je zakazano za 9 sati ujutro u sali broj 13, a sudija pred sobom ima tri mogućnosti. Može da odbije zahtev Srbije, odobri izručenje ili zatraži dodatne informacije. Ukoliko se sud bude pozitivno odredio prema zahtevu iz Beograda, krajnju odluku o tome da li će Haradinaj biti izručen doneće francuska vlada.

U sudu u Kolmaru za „Novosti“ su rekli da ne mogu da prejudiciraju dužinu današnjeg ročišta, dok se, prema nezvaničnim izvorima, očekuje da ne bude veće rasprave i da sudija brzo saopšti svoju odluku.

Haradinaj je po poternici Srbije uhapšen na aerodromu Bazel-Miluz na francuskoj strani 4. januara. Odlukom suda, iz pritvora je na uslovnu slobodu pušten osam dana kasnije, ali nije smeo da napušta francusku teritoriju. Morao je da preda pasoš i imao je obavezu da se dva puta nedeljno prijavljuje policijskom komesarijatu.

Prema našim informacijama, Haradinaj je prijavio adresu u Strazburu, udaljenom sedamdesetak kilometara od Kolmara u kojem se nalazi najbliži nadležni sud za teritoriju aerodroma u Miluzu.

Na ročištu održanom 9. februara javni tužilac je zatražio dodatne informacije i određena dokumenta iz Haradinajevog dosijea u Srbiji, na osnovu čega se očekuje današnja odluka.

Izvor: Večernje novosti/pravda.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *